Zahtev za izručenje jednog od lidera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, nije stigao u Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru, te se i dalje ne zna kada će se sud izjasniti o tom najavljenom zahtevu Srbije.

“Znamo da je zahtev stigao u Ministarstvo spoljnih poslova (Francuske), ali još nije došao do nas, pa ne možemo ni da preciziramo kada ćemo se o njemu izjasniti”, rekli su za “Večernje novosti” u Apelacionom sudu u Kolmaru i dodali da su do sada dobili samo zahtev koji im je Ministarstvo pravde Srbije poslalo elektronskom poštom.

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2005, osumnjičen da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.
On je nedugo potom pušten iz pritvora, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta Francusku.
U medijima se pominje da bi Haradinaj mogao da bude izručen novom Specijalnom sudu za zločine OVK, čije je sedište u Hagu.

Prištinski dnevnik Epoka e Re piše danas da je Haradinaj za radio Dojče vele izjavio da neće biti izručen Srbiji,
Haradinaj je izjavio da Srbija nema nadležnosti nad građanima Kosova već da ta nadležnost pripada Kosovu.
Ja sam poštovao međunarodne zakone i dobrovoljno sam otišao u Hag, a sadašnji pristup Srbije je uvreda za međunarodne zakone i za Interpol i principe međunarodnih organizacija,

rekao je on.

Foto.Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO