Akreditacija, sukob interesa ili interes bošnjaka?

Zukorlić sa Čemonirom Jovanovićem i Ružicom Đindžić prilikom otvaranja IUNP

Akademska zajednica je sa ne malim iznenađenjem dočekala imenovanje lidera Bošnjačke demokratske zajednice Muamera Zukorlića na čelo Odbora za obrazovanje, jer je već godinama poznato da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, na čijem je čelu, radi bez akreditacije prosvjetnih vlasti.

Riječ je o jedinom od 19 univerziteta u Srbiji koji nije akreditovan, a koji od 2002. godine školuje na hilјade studenata, ima odjelјenja u Beogradu, Pančevu, Subotici i Nišu. Od uvođenja “bolonje” proizveo je 60 doktora nauka. Zukorlić poriče da je vlasnik i osnivač, napominjući uvijek da je samo predjsednik ovog univerziteta koji je počeo sa radom krajem 2003. godine, uz saglasnost tadašnjeg ministra prosvjete Gaše Kneževića.
Da postoje problemi u radu, prvi put je postalo jasno kada je uveden sistem akreditacije u Srbiji, što je značilo da će na svim državnim i privatnim fakultetima biti provereni uslovi za rad, programi, profesori, broj studenata i sl.


Muamer Zukorlić i Boris Tadić

Poslije tri godine čekanja, Internacionalnom univerzitetu je odbijena akreditacija u oktobru 2011. godine, a Zukorlić je tada bio i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji. Nјegov bliski saradnik, rektor prof. dr. Mevlud Dudić, ovu odluku je doživeo kao “politički udarac”. On je za naš list tada prokomentarisao da je ovo “još jedna u nizu političkih harangi koja se vodi protiv ovog univerziteta, jer je Komisija za akreditaciju političko, a ne stručno tijelo”.
Da pojasnimo, odbijanje akreditacije automatski znači zabranu fakultetima da upisuju studente, a dotadašnji akademci imaju pravo da završe studije. Na ovom univerzitetu, inače, ima šest departmana (računarske, pravne, ekonomske, filološke i pedagoško-psihološke nauke i umetnost). Studenti uče bosanski jezik i bošnjačku književnost, psihologiju, pravo, ekonomiju, slikarstvo, dizajn…


Muamer Zukorlić i Tomislav Nikolić

Međutim, akreditaciju imaju samo studije engleskog jezika, i to za 30 studenata. Na sajtu KAPK izričito piše i da je studijski program pravo akreditovan 2010. godine, ali odbijen 2016. Akreditacija se izdaje svakih pet godina i posle toga fakultet i univerzitet moraju ponovo da traže odobrenje KAPK. Departmane, kojih univerzitet ima u četiri grada, Komisija uopšte ne pominje.
Trenutno je u toku postupak pred Nacionalnim savjetom za visoko obrazovanje, kojem se univerzitet žalio zbog “crvenog svjetla” Komisije za akreditaciju. U Ministarstvu prosvjete nismo uspjeli da provjerimo da li su diplome Internacionalnog univerziteta validne ili ne. Mnogi naši sagovornici, koji su insistirali na anonimnosti, za čitavu ovu zbrku krive upravo Ministarstvo prosvjete i kažu da posljednji događaji ukazuju na to da će Zukorlićev univerzitet sigurno sada dobiti akreditaciju.


Muamer i Elma Zukorlić

Zanimlјivo je i da je Zukorlićeva druga žena – Elma Elfić Zukorlić već četvrtu godinu generalni menadžer univerziteta, zadužena za finansije. Ona je doktor ekonomskih nauka, potiče iz ugledne novopazarske porodice, a sa djecom živi u centru Novog Pazara. To što nosi hidžab, za nju je izraz ženinog duhovnog integriteta i superiornosti, kako je svojevremeno objasnila za “Politiku”, a ne ženine potčinjenosti. Druga muftijina žena, Umeja, koju je upoznao u Jordanu, živi odvojeno sa svojom djecom također u Pazaru.
Izvor: Politika.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO