Aktivnostima Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela, do razvoja poljoprivrede u regionu

sastanak_vecnika

Predstojeće učešće predstavnika Novog Pazara na Skupštini Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela, bilo je predmet zasedanja Gradskog veća grada Novog Pazara. Sistematizacija radnih mesta i pravilnici o radu Centra biće usvojeni na zasedanju u Sjenici, kao i budžet organizacije za period do 2016. godinu. „Pošto će se ceo gradski budžet ubuduće usvajati drukčije nego do sada, po novim pravilima a na osnovu projekata, na nama je da odredimo sredstva za Regionalni centar u okviru koga će funkcionisati laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, zdravlja životinja i slično. U zavisnosti od daljeg razvoja laboratorije, njene aktivnosti će se povećavati.

Za Tutin, Sjenicu i Novi Pazar je još bitno istaći da će ima na raspolaganju biti mehanizacija, koju neće morati da kupuju, već mogu da posude u najam, kako bi izvršili poslove na svojim poljoprivrednim dobrima“. Poturak je naglasio da je za Tutin, Sjenicu i Novi Pazar važno i to da će kao jedan od primarnih zadataka, u okviru Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela, biti osnovan i distributivni centar, u kome će se čuvati gotovi proizvodi, do trenutka njihove prodaje na tržištu.

U realizaciju ideje Regionalnog cetra , odonsono same laboratorije, koja je vredna gotovo pola miliona eura, a koja je od izuzetne važnosti za razvoj poljoprivrede u ovom kraju, sem Regionalne razvojne agencije „Seda“ učestvuju Vlada Češke, kao glavni finansijer projekta i EU Progres.

Od 2016.godine Centar za razvoj poljoprivrede i sela bi trebalo da funkcioniše po principu samoodrživosti, što je jedan od primarnih zadataka, definisanih kada je doneta odluka o njegovom osnivanju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO