Alžir podnio nacrt rezolucije kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi

Alžir je u nedjelju saopštio da je podnio nacrt rezolucije kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze u jeku smrtonosne izraelske ofanzive na palestinsku enklavu.

Državna televizija je javila je da će nacrt biti stavljen na glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a u utorak.

Alžir je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Tom nacrtu se protive SAD, koje imaju pravo veta u Vijeću.

Američka izaslanica u UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je u nedjelju da alžirski nacrt rezolucije “neće biti usvojen”, nagovještavajući da bi Washington mogao iskoristiti veto da ga odbaci.

Prema američkim diplomatskim izvorima koji su govorili za Anadolu, alžirski nacrt poziva na hitan prekid vatre u Gazi u humanitarne svrhe na osnovu prošlomjesečne privremene naredbe Međunarodnog suda pravde, kojom se Izrael obavezuje da poduzme mjere za sprečavanje djela genocida.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata ubijeno je još najmanje 127 Palestinaca, čime je broj ubijenih od početka napada 7. oktobra prošle godine povećan na 28.985.

Izraelske snage već 135 dana izvode brutalne napade na blokirani Pojas Gaze u kojem je stanovništvo ostalo bez hrane, vode i drugih osnovnih životnih potrepština.

Anadolu

The post Alžir podnio nacrt rezolucije kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO