Apple iOS 11 – kraj za skoro 200.000 aplikacija?

740

Appleova nova verzija mobilnog operativnog sistema mogla bi da donese ogromne promene za developere.

Apple bi uskoro mogao da baci u očaj na hiljade developera mobilnih aplikacija koje trenutno egzistiraju na mobilnoj platformi iOS.

Naime, tokom narednih meseci planira se novo izdanje. Cupertino će predstaviti iOS 11 koji će imati podršku samo i isključivo za 64-bitne aplikacije.

Već sada su mnoge aplikacije “obeležene” u okviru AppStorea uz poruku da neće raditi na budućim verzijama iOS mobilnog operativnog sistema.

Zna se da će se Apple fokusirati isključivo na 64-bitne procesore, što znači da automatski iPhone 5S i svi stariji modeli ispadaju iz igre kada je u pitanju nadogradnja na iOS 11, ali to će sasvim sigurno biti manji problem.

Mnogo, mnogo veći je problem spomenuta refleksija na brojne developere i njihove aplikacije koje bi s izlaskom iOS 11 mogle da postanu potpuno neupotrebljive.

Analitička kompanija Sensor Tower potrudila se da dođe čak i do konkretnih brojki. Ako je verovati njihovom izveštaju, čak 187.000 32-bitnih aplikacija bi preko noći mogle da nestanu iz AppStorea, onog trenutka kada iOS 11 ugleda svetlost dana.

Naravno, uvek postoji alternativno rešenje. Ako ne možete da zamislite svoj iPhone ili iPad bez neke od 32-bitnih aplikacija, onda se nećete nadograditi na poslednju stabilnu verziju Appleovog mobilnog operativnog sistema.

To bi moglo možda bar nakratko da vam omogući da i dalje zadržite svoju “top aplikaciju” ili više njih, ali silna vojska developera koji u velikoj meri žive od svojih aplikacija bi mogla da doživi iOS 11 kao personifikaciju ili ostvarenje njihove najveće noćne more.

Rešenje je produkcija nove 64-bitne verzije aplikacije, ali to i nije baš tako jednostavno.

izvor: B92