Mjanmar: Kampanja “969” protiv muslimana

mijanmar-kampanja-969-protiv-muslimana

Kampanja kojom se širi mržnja širom Mijanmara izaziva velika neprijateljstva u ovoj zemlji.
Arakanski muslimani u Mijanmaru ponovo su na naslovnicama svjetskih medija, zbog napada kojima su izloženi. U napadima budista na ovu populaciju veliki je broj muslimana ubijen, a oko 12 hiljada ih je raseljeno, iz straha po vlastite živote.
Nova kampanja, koja bjesni Mijanarom, rezultirala je masakrima  nad muslimanima.
Na prodavnicama u vlasništvu budističke populacije istaknute su zastavie i amblemi sa natpisom “969” koji simpolizira vrednote budizma. “969” je postao simbol solidarnosti među budistima, koji žele ekonomski i socijalno naštetiti muslimanima u ovoj zemlji.
Iako je sam pokret u povoju, lideri pokreta “969” vjeruju da muslimani žele preuzeti i islamizirati državu, uništavajući budizam. Prodavnice, taksi udruge i lokalni obrti sa natpisima i oznakama “969” indirektna su prijetnja protiv muslimana u ovoj zemlji.
Oznake označavaju da je budistima dopušteno da kupuju u ovim objektima, no muslimani su ti koji bi se trebali držati podalje. Niko ne zna koju će razmjeru poprimiti ovako radikalne mjere, ali je evidentno da su napadi na muslimane sve učestaliji u Mijanmaru.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO