Asmir Kolašinac: Idem u policajce

asmir1

 

Asmir Kolašinac u budućnosti bi mogao da bude oficir u policiji Republike Srbije. Evropski šampion u bacanju kugle, Uspešni atletičar i njegov trener Nikola Tomasović dobili su ideju da se sportisti zaposle u državnoj službi, a ministarka omladine i sporta Alisa Marić najavila je inicijativu da se vrhunski atletičari i treneri zaposle u vojsci i policiji.

ŠKOLA – To nije novo u svetu, u Nemačkoj i Poljskoj ovaj vid pomoći sportistima dugo postoji, a Kolašinac kaže da će se na ovaj nači obezbediti egzistencija vrhunskim atletičarima po završetku profesionalnih karijera.

– Upravo smo moj trener i ja pokrenuli inicijativu od Atltetskog saveza Srbije i imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva omladine i sporta. Koncept je preuzet iz nekih drugih zemalja sa zapada gde se na ovaj način obezbeđuje egzistencija vrhunskim sportistima jer dobijaju benificirani radni staž. Karijera sportista ne traje dugo, obično se završava između 35 i 40 godina i tada obično počinjemo od nule. Na ovaj način to neće biti tako i imaćemo više mogućnosti nakon završetka karijere – rekao je Kolašinac.
asmir

Pored treninga, sportisti će imati i određene obaveze i prema vojsci i policiji.
– Najviše obaveza imaćemo u mesecima kada je pauza u sezoni, tada ćemo obaveze u nekim promotivninim aktivnostima, ali ćemo se i školovati kako bi mogli da dostignemo neke niže činove – dodao je Kolašinac.

On je istakao da bi najviše voleo da bude pripadnik nekog odeljenja u policiji.
– Ako budem mogao da biram, najviše bih voleo da radim u policiji i da im pomognem kao neka vrsta kondicionog instruktora – priznaje Kolašinac.
Do tada, evropski šampion u bacanju kugle u dvorani može da se possveti treninzima i pripremama za Svetsko prvenstvo u Moskvi, gde želi da ostvari rezultat od 21 metra i umeša se u borbu za medalje.

 

Branković: Sportisti će biti promoteri 
SLUŽBA – Generalni sekretar Atletskog saveza Slobodan Branković objasnio nam je da sportisti i treneri neće imati dužnosti kao ostali pripadnici vojske i policije. “Ideja da vrhunski sportisti budu angažovani u vojsci i policiji je model, koji postoji u zemljama zapadne Evrope. Oni neće obavljati funkcije kao i ostala vojna lica, već će više imati zadatak da promovišu vojne sportove. Sportisti će normalno trenirati sa svojim trenerima”, izjavio je Branković.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO