Belgija ulazi u novi talas zaraze korona virusom

BRISEL – Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Sciensano jasno ukazuju da broj zabeleženih infekcija korona virusom i prijema u bolnice u Belgiji naglo raste.

Jesenji talas, koji je prema virusologu Stivenu Van Guhtu započeo prošle nedelje, nastavlja da jača.

Od 24. do 30. septembra dnevno su registrovane u proseku 2.823 infekcije, što je povećanje od 26 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana.

U proseku je obavljeno oko 12.700 testova dnevno. Od toga je 23 odsto bilo pozitivno. Ogromna većina slučajeva kovida, 92,3 posto, nosi podvarijantu Omikron BA.5.

U istom periodu, nešto manje od četiri osobe umrle su dnevno od posledica korone. Od početka epidemije u Belgiji početkom 2020. godine umrlo je 32.690 ljudi.

U periodu od 27. septembra do 3. oktobra, dnevno je u proseku hospitalizovano 94,3 pacijenata, što je povećanje od 28 odsto na nedeljnom nivou.

U belgijskim bolnicama trenutno je 1.294 pacijenata, što je povećanje od 39 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Među njima je 74 na jedinicama intenzivne nege, što je 32 odsto više.

Stopa reprodukcije virusa je 1,13. Kada je veći od 1, ovaj indikator znači da epidemija teži da se ubrza.

Pre dve nedelje, Sciensano je nagovestio da se, prema naučnim modelima, novi talas Kovida-19 može očekivati sredinom oktobra.

Mikrobiolog Univerziteta u Leuvenu Emanuel Andre kaže za belgiski Le Soir da se očekuje da će kontaminacije, i u manjoj meri hospitalizacije, nastaviti da raste između kraja oktobra i početka novembra.

On smatra da situacija nije katastrofalna kao prošle dve godine, jer je stanovništvo steklo određeni imunitet zahvaljujući vakcinaciji i preležanoj infekcijama.

Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO