Naslovna Vijesti Biciklistički festival u Istanbulu: 10.000 biciklista prešlo preko mosta Bogazici

Biciklistički festival u Istanbulu: 10.000 biciklista prešlo preko mosta Bogazici

Prvi međunarodni biciklistički festival u Istanbulu završen je nakon što je deset hiljada biciklista prešlo preko mosta Bogazici.

Skoro deset hiljada biciklista okupilo se u istanbulskom kvartu Harbiye kako bi učestvovali u vožnji između kontinenata. Posebnu pažnju su privukli biciklisti koji su učestvovali sa njihovom djecom i psima. Tokom manifestacije su zabilježeni zanimljivi prizori, a primjećeno je da je među učesnicima bilo i biciklista starosne dobe iznad 70 godina.

Predsjednik Udruženja biciklista Turske Murat Suyabatmaz govorio je o manifestaciji i pri tom kazao: “Ova manifestacija se održava po prvi put. Imamo goste iz različitih zemalja. Danas je došlo oko deset hiljada biciklista. Vozićemo s jednog kontinenta na drugi”. Među prisutnima se nalazio i glumac Melik Ekiner koji je istakao da bi mostovi uvijek trebali biti otvoreni za bicikliste. “Ukoliko nemate novca, a želite preći s jednog kontinenta na drugi, ne možete to učiniti. Mostovi bi trebali biti otvoreni za saobraćaj i biciklistima. Mislim da ćemo to polako ostvariti”, rekao je Ekiner.

Nakon startanja vožnje, skoro deset hiljada biciklista je prešlo otprilike 18 kilometara. Povodom pomenute manfestacije na mostu je izdvojena posebna traka za bicikliste, koji su prilikom prelaska preko mosta uzvikivali slogan- “Izađi iz automobila, vozi se biciklom”.

Exit mobile version