Borba protiv vrućina! Namirnice koje rashlađuju

Postoje trikovi koji pomažu da nadmudrite nepodnošljive letnje vrućine. Sve što treba da uradite je da odete do obližnje pijace i “naoružate” se pojedinim namirnicama.

jogurt

Pobedite letnje vrućine pomoću hrane koja dugoročno rashlađuje vaše telo. Ukoliko nemate klimu kod kuće, nećete ići na letovanje ili ste na bilo koji drugi način osuđeni na nepodnošljivo isparavanje asfalta, donosimo vam rešenje. Bazen nasred dnevnog boravka vam neće biti potreban, sve što treba da uradite je da odete do obližnje radnje i da se obezbedite magičnim namirnicama.

Lubenica
Ništa nije tako osvežavajuće kao parče zrele rumene lubenice. Sastoji se uglavnom od vode, a jedno prosečno parče sadrži tek oko 50 kalorija, što znači da ona predstavlja odličnu užinu za one koji paze na ishranu. Dobra je za srce, sadrži antioksidanse koji ljudski organizam štite od raka i pomaže pri smanjenju upale zglobova.

Krastavac
Još jedan odličan borac protiv paklenih vrućina je krastavac. Ne samo što pomaže pri rashlađivanju, pogotovo ako na njega dodate so ili biber, već krastavac hidrira organizam i eliminiše toksine. Osim toga, odličan je protiv mamurluka, pomaže pri varenju i sadrži sve potrebne vitamine.

Jogurt
Bez obzira na to kakvu vrstu jogurta volite, sigurno će vam pomoći ovog leta. Jogurt je zdrav, a u kombinaciji sa pravim voćkama može da ima još jači efekat. S obzirom na to da industrijski voćni jogurti sadrže velike količine šećera, budite sami svoj majstor. U običan jogurt naseckajte komadiće svog omiljenog voća i sve to zasladite kašikom meda. Osveženje je zagarantovano, a i zdravlje će biti sačuvano.

Ledeni čaj
Hladna voda u većim količinama je obavezan deo leta tokom kojeg, putem znojenja, telo ostaje bez vode. Međutim, ledeni čaj, s druge strane, bogat je kofeinom i važnim vitaminima, a pritom i osvežava organizam, stoga je idealno rešenje tokom vrelih letnjih dana za sve koji vole nešto slađe napitke.

Mešana salata
Najbolja stvar vezana za mešanu salatu je to što ona predstavlja pravi niskokalorični obrok, ali što je najbitnije, obrok koji osvežava. Domaća šopska i grčka salata nalaze se na meniju skoro svakog restorana, a bez imalo muke možete da ih napravite i kod kuće. Teška hrana učiniće da se osećate teško i naduto, a ništa bolje neće na vas uticati ni jela koja se jedu isključivo podgrejana. Stoga, smanjite sebi muke i uživajte u laganom i osvežavajućem obroku po želji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO