Bošnjaci Sandžaka pisali reisu Kavazoviću: Ne želimo Zukorlića u Vijeću i ne trebate ga podržavati

Bošnjaci Sandžaka uputili su pismo reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću u kojem ga pozivaju da posjeti Sandžak, ali i da ne podržava Muamera Zukorlića u njegovim nastojanjima da ovlada Bošnjačkim nacionalnim vijećem.
U pismu koje je potpisalo 11 predstavnika općina i političkih stranaka Bošnjaka Sandžaka upozorava se i na teror koji Zukorlić provodi u Sandžaku.

Bošnjaci Sandžaka – dostojanstveni i ponosni muslimani iz Prijepolja i Priboja, Nove Varoši i Sjenice, Tutina i Novog Pazara – šalju Vam najtoplije selame.
Selame i par bratskih riječi…
Bošnjaci Bosne i Sandžaka su jedan narod. Mi smo braća i, inšallah, uvijek ćemo to i biti. Zato Vas, u ime te bratske ljubavi, poštovani reise pozivamo da ne okrećete glavu od Bošnjaka Sandžaka i zuluma koji nam se čini.
Nadamo se da znate šta se trenutno dešava u našoj regiji i da su pred nama izbori za nacionalna vijeća. Čekamo ih u atmosferi punoj tenzija, uvreda, napada, obračuna i svega onoga čega bi se svaki musliman postidio.
Sve te negativne pojave kojima se pokušava potpuno razoriti naša zajednica, a cijeli bošnjački narod svesti na nivo vjerske skupine kojom će drugi lako manipulirati potječu iz samo jednog izvora – od čovjeka koji je ostavio ahmediju zarad biznisa i politike, Islamsku zajednicu pretvorio u podružnicu svoje stranke, a časne imame i ostale uposlenike ucijenio i natjerao da budu njegovi poslušnici.
Kako čujemo, Vi ste ovih dana pozvani da prisustvujete jednom političkom skupu i promociji izborne liste. To, naravno, nije učinjeno otvoreno, nego pod izgovorom da posjećujete Islamsku zajednicu i obilježavate naš zajednički jubilej. Nadamo se, uvaženi reise, da ste svjesni toga i velike podvale koja se krije iza poziva koji vam je upućen.

Dužni smo da Vam kažemo da većina Bošnjaka Sandžaka ne želi Muamera u svom nacionalnom vijeću, u svojoj Islamskoj zajednici, ne žele ga u svojim životima.
Takvo raspoloženje sam je zaslužio svojim djelima jer svih ovih godina ne bira sredstva da bi se svetio sopstvenom narodu koji, u slobodi svojeg izbora, jednostavno ne želi da odabere njega.
Zato Vas molimo, nemojte podržavati politiku koja promoviše sukobe i podjele unutar bošnjačke zajednice. Nije toga vrijedan niti jedan čovjek, ma kako se on zvao.
Bujrum, dođite u Sandžak! Sandžaklije vas poštuju i ugostit će Vas kako to i priliči.
Ali, molimo Vas, dođite kod svih i nemojte zarad jedne interesne grupe okretati glavu od svojeg naroda – navodi se u pismu.
Potpisnici pisma su: Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, Kenan Hot, načelnik općine Tutin i njegov kolega iz Sjenice Hazbo Mujović.
Potpisnici su i Sulejman Uglanjin u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Salih Hot, SDA Sandžaka, Nihad Hasanović, Sandžačka demokratska partija, Fevzija Murić iz Stranke za Sandžak, Mujo Muković, Bošnjačka narodna stranka, Mirsad Đerlek, Sandžačka narodna partija, Esmin Vućelj, Liberalno-demokratska partija, te Jusuf Mujezinović, Bošnjačka demokratska zajednica.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO