Broj poginulih od posljedica zemljotresa povećan na 44.218

Broj poginulih od posljedica razornih zemljotresa povećan je na 44.218 osoba.

Na jugu Turkiye registrirano ukupno 9.136 zemljotresa, odnosno naknadnih podrhtavanja tla nakon prva dva potresa koji su bili magnitude 7,7 i 7,6.

Potresi su pogodili i susjedne zemlje, uključujući i Siriju, Liban i Egipat.

Nadležni timovi su postavili blizu 335.400 šatora. ŠAtore su poslala ministarstva i nadležne institucije. ŠAtori su stigli i iz drugih zemalja i međunarodne organizacije, u zoni potresa.

Više od 11.400 lokalnog i međunarodnog osoblja za traganje i spašavanje još uvijek radi na terenu. Strahuje se da bi broj poginul mogao biti veći.

Četiri mobilna centra za socijalnu pomoć angažirana su u naporima psihološke podrške u slučaju katastrofe u Kahramanmarasu, Hatayu, Osmaniyeu i Malatyi.

Blizu 912.000 ljudi dobilo je psihosocijalnu podršku, od čega oko 615.000 u potresnom području i 297.000 izvan potresnog područja.

-Nakon razornih zemljotresa na jugu Turske tlo se trese svaka tri minuta-
Tlo na jugu Turske nakon zemljotresa, sa epicentrom u turskom Kahramanmarasu, zatreslo se čak 8.550 puta. To je potvrđeno iz Uprave za vanredne situacije u upravljane katastrofama (AFAD).

Predstavnik Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar iznio je najnovije informacije podrhtavanjima tla koja su nastavljena na jugu Turske, nakon razornih zemljotresa.

Preuzeto: Anadolija

The post Broj poginulih od posljedica zemljotresa povećan na 44.218 appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO