Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan na 28.576, a povrijeđenih na 68.291

Broj poginulih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze povećan je na 28.576 od 7. oktobra, saopštilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Ministarstvo zdravlja, u trenutku kada izraelski smrtonosni napad na Gazu ulazi u 131. dan, navodi da je još 68.291 osoba povrijeđeno u napadima koji i dalje traju.

U saopštenju se navodi da je u posljednja 24 sata izraelska vojska počinila 11 masakra širom Pojasa Gaze u kojima su 103 osobe poginule, a 145 je povrijeđeno.

“Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu doći do njih”, dodaje se.

Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas u oktobru, u kojem se vjeruje da je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

The post Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan na 28.576, a povrijeđenih na 68.291 appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO