Cerić je od Erdogana tražio obnovu Hilafeta a sada napada Tursku jer podržava druge političare

Sarajevo – Dr. Mustafa Cerić kao reis pisao je pismo Mehmedu Gormezu, reisu Turske”, u kojem je tražio “da se oživi institucije Šejh al-Islam u Istanbulu. “Tako da Istanbul opet bude naš zajednički centar našeg vjerskog i kulturnog opstanka na Balkanu, u Europi i širom svijeta. ” prenosi portal the bosnia times.

Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nastavio je niz posjeta historijskim mjestima od posebnog značaja za našu zemlju i njene narode, predizbornim skupom održanim u četvrtak pored kule Huseina Kapetana Gradaščevića u Gradačcu.
– Bošnjaci moraju postati svjesni sami sebe i svoje snage i rješenja ne trebaju tražiti od Porte. Trebaju se ugledati na Huseina Kapetana Gradaščevića i pokazati odlučnost da sačuvaju svoju nezavisnost, da sačuvaju ponos i obraz svoga naroda, rekao je Cerić, osvrćući se na trenutne odnose aktuelnih bošnjačkih lidera sa Turskom.
– Odavde iz Gradačca želimo poručiti Porti, sada u Ankari, da ne dijele bošnjački narod i da ne biraju ko će nam biti prvi. Nemojte nam birati ni ulemu, ni političare, ni begove, ni age. Nemojte kavgu zametati. Mi znamo ko je u Bošnjaka državnik, a ko nije, naglasio je Cerić.
Cerićevo pismo turskom reisu Gormezu
U vrijeme kad je Mustafa Cerić bio reisul – ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pisao je pismo “uzoritom i uvaženom” šejh Mehmedu Gormezu, reisu za vjerska pitanja Republike Turske”, u kojem je tražio “da se oživi institucije Šejh al-Islam u Istanbulu. “Tako da Istanbul opet bude naš zajednički centar našeg vjerskog i kulturnog opstanka na Balkanu, u Europi i širom svijeta. “
Pismo je napisano septembra 2011.

Tekst pisma prenosi doslovno u cjelosti:

Njegov istaknuti Eminence Sheikh Mehmed Gormez, reis za vjerska pitanja Republike Turske
Es-Salam alejkum najviše kasni-l-Lahi ve berekatuhu,
Slava i Hvala Allahu i blagoslov na našeg voljenog Muhameda, koji je upućen iz milosti prema svjetovima. Da srdačne pozdrave njegovu porodicu i svi njegovi drugovi.
Hvala Allahu prednosti iman i islam kao blagoslov u ovom životu i na ovom našem srdačnom sastanku u Ankari.
Hvala vam što ste nam dali priliku da vas posjetiti, a mi vam čestitam na izboru za predsjednika vjerska pitanja Republike Turske. Ovo je samo dodatno ojačana naše uvjerenje u potrebu jačanja naše međusobne suradnje koja će, ako Bog da, u budućnosti će biti sve više i više plodonosna.
Sada izražavamo našu zahvalnost na posjeti za blagoslovljen Ramadan, u pratnji Njegova ekselencija ministar Ahmed Duvutoglua. Posjeta je bila izraz veliku čast koju ste nam dali veliku podršku u našem životu i radu. Vaš nas posjete za Bajram od historijskog značaja, i da će dugo ostati u pamćenju.
Mi muftija Bošnjaka iz Bosne, Sandžaka, Hrvatske, Slovenije, došli smo da znamo od vas, Selam i razmjenu mišljenja s vama o našim zajedničku sudbinu na Balkanu, Europi i cijelom svijetu. Mi smo uvjerenja da je globalizacija nameće nam potrebu zajedničkog djelovanja i koordinirane napore za jačanje naše vjere i kulture. Iz tog razloga, predlažemo da se oživi instituciju Shaykh al-Islam u Istanbulu, tako da je opet naš zajednički centar našeg vjerskog i kulturnog opstanka na Balkanu, u Europi i širom svijeta.
Allah je čast čovječanstvo od Adama poslanstva monoteizma koji je završio s našim poslanika Muhammeda, savs
Ovo pismo ima tri osnove: aqida (doktrina), šerijata (šerijatskog), i imamat (liderstvo). Muslimani nakon dekadenciju islamske civilizacije pretrpjela mnogo. Njihov prvi problem na globalnom nivou su bili lideri (ulu-l-EMR), koji nisu za očuvanje dva pomenuta temelja, te su izgubili svoje globalno vodstvo i da je nakon Istanbula je islamska metropolia više od četiri i pol stoljeća. Sultan Mehmed Fatih osvojio Konstatinopolj, tadašnji glavni grad na svijetu. Allah Osmanlije stoljećima zaštićene islamu i muslimanima i njihovim mnogim osvajanja postići ezan i iftitah stigao na Balkanu u srcu Europe.
Uvjereni smo da je ovo pogodan trenutak u Istanbul natrag na simboliku naše jedinstvo i zajednički rad na širenju islama, sigurnosti i dijalog na Balkanu, u Evropi i svijetu. Naše je mišljenje, a vi bolje znate što je za sve nas bolje i ispravnije. Ovo je naš prijedlog i naš osjećaj odgovornosti prema istorijskim sudbinu našeg ummeta. Neka ostane zapisano i očuvan, iskreno želim da bude naša srca, duše, i rade zajedno na način na dobrobit islama i muslimana na Balkanu, Europi i širom svijeta. Molimo Vas da Svemogući Allah nam umove i dao nam najboljih načina da uspjeti u ovom svijetu i spas u daljem tekstu.
Molimo Vas da Allah da vas zaštiti i štiti vas i vašu obitelj i sve ponosni Turski jnarod, turski Rijaset vjerske poslove i da blagoslovi Vaše i naše republike, Republike Turske, da joj sve dobre sreće i držite ga sigurno od svih zla.
Molimo Vas da Utvišenog Allah da nam pomogne u tome dobro, službi islama, muslimana i svih humanosti u onome što On voli i zadovoljna ni sa čim.
Ovdje si dobio na pravom znak poštovanja i zahvalnosti.
Ves-Salam alejkum već rahmetllahi već berekatuhu!
Tvoj iskreni brat; r Mustafa Cerić, reieisu-l-ulema IZ BiH
/Prijevod i obrada: Redakcija TBT/

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO