Danas je Svetski dan porodice

family

Različitim manifestacijama danas će biti obeležen 15. maj – Svetski dan porodice, a sve u cilju skretanja pažnje da je neophodno pomoći osnaživanje porodice.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Republički zavod za socijalnu zaštitu, organizuju okrugli sto na temu “Unapređenje socijalne integracije i međugeneracijske solidarnosti”.

Kako je najavljeno, na skupu će, između ostalih, govoriti državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković, profesor sociologije porodice Anđelka Milić, savetnik Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Snježana Jović i Katlin Brašić iz UNICEF-a.

Povodom 15. maja u Gerontološkom centru u Beogradu biće organizovano tradicionalno okupljanje korisnika Centra i porodica na kome će nastupiti dečji hor “Čarolija” zajedno sa horom korisnika ustanove.

Svetski dan porodice biće obeležen i programom “Ruka u ruci – deca u porodici” koji će biti organizovan na sportskim terenima ispred Prihvatilišta za decu.

Povodom Svetskog dana porodice državna sekretarka Brankica Janković ocenila je da se porodica danas nalazi na velikoj prekretnici i da je to oblast u kojoj je potrebno najviše različitih društvenih i državnih intervencija.

Ukazujući da je do skoro, do samo pre nekoliko decenija, porodica bila jedna privatna sfera u koju se najmanje zadiralo, ona je istakla da su procesi kroz koje prolazi celokupno društvo dovele porodicu u krizu i dezorjentaciju.

“Imamo veliki broj porodica sa problemima i teškoćama pre svega koje su posledica siromaštva, ali i nekih drugih problema”, rekla je Janković.

Sociolog Ratko Božović rekao je da je porodica u Srbije danas u gorem stanju nego što je bila devedesetih godina i da su “snažni vetrovi krize, sankcija, rata, tranzicije koja se nije ostvarila do kraja razorili i samu porodicu.”

“Snažni vetrovi nevolja u društvu su istovremeno i nevolja za samu porodicu. Više porodica nije mesto u kome harmonično opstaju svi članovi”, rekao je Božović i dodao da je porodica u velikom rasulu. On je istakao da se, kako se oporavlja društvo, mora oporavljati i porodica, jer je ona struktura društva koja je nezamenjiva.

Svetski dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svetskim danom porodice sa ciljem da ohrabri zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO