Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji na dženazi u Potočarima

U utorak, 11. jula 2023. godine, obavljena je dženaza namaz za 30 identificiranih šehida koji su ubijeni prije 28 godina u genocidu koji se 1995. desio u Srebrenici, koja je u to vrijeme bila zona pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Dženazu namaz predvodio je reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović, a prisustvovale su brojne delegacije iz regiona i cijelog svijeta.
Delegaciju Mešihata IZ-e u Srbiji predvodio je zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Rešad ef. Plojović, u pratnji muftije novosadskog Nedžad ef. Hasanovića i glavnih imama sandžačkih medžlisa: Vahjudin ef. Ćosovića, Aref ef. Durakovića i Harun ef. Eminagića.

U izjavi za TV Sandžak muftija Plojović je naglasio da u Srebrenicu i Potočare po ko zna koji put dolazi u ime Islamske zajednice, muslimana Sandžaka i Srbije, kao i u svoje lično ime, prije svega, zbog dženaze i dove šehidima, ali i zavjeta da se istina nikada ne zaboravi. Pozvao je sve nadležne u R. Srbiji da pomognu procesu pomirenja na način priznanja i suočavanja sa istinom, te zadovoljenjem pravde, gdje se oni koji su učinili ratne zločine trebaju procesuirati i adekvatno kazniti, a nikako štititi, veličati ili proglašavati herojima svog naroda.

Brojni dokazi, video snimci, svjedočenja preživjelih koji su prošli različite oblike torture, kao i brojni svjedoci iz reda Bošnjaka razasutih širom svijeta i ljudi dobre volje koji svjedoče učinjenom genocidu toliki je da istina o njemu ne može biti ugušena nikakvim lažima niti izmišljotinama koje se plasiraju u javni prostor regiona, posebno Srbije i Bosne.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO