Deseci civila ubijeni u napadu koalicije na Raqqu

Istovremeno, oružane snage sirijske opozicije pokrenule su ofanzivu u centralnoj provinciji Hama.

Najmanje 33 civila je ubijeno u zračnom udaru snaga koalicije na školu kod Raqqe u kojoj su smješteni raseljeni civili, javljaju aktivisti.

Škola se nalazi na teritoriji pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Napad su izveli avioni međunarodne koalicije koji pružaju podršku kurdskim jedinicama.

Aktivisti tvrde da je meta zračnog napada bila škola u kojoj su smještene raseljene osobe, koje su pobjegle od borbi u Raqqi, javio je reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

“Međutim, izvještaji su različiti kad je riječ o broju ubijenih. Naime, prema nekim navodima, ubijeno je više od 30 osoba, dok je u drugim taj broj čak i veći. Međunarodna koalicija, predvođena SAD-om, izvodi zračne napade u nastojanju da razbije odbrambene linije ISIL-a u Raqqi, njihovom samoproglašenom glavnom gradu u Siriji”, dodao je novinar Al Jazeere.

Borci opozicije napreduju

U međuvremenu, opozicijske snage zauzele su nekoliko naselja u centralnoj sirijskoj provinciji Hama.

Oružana opozicija navodi da se vojna akcija nastavlja te da će biti proširena i na druga područja. Vladina avijacija odgovorila je serijom udara na područje koje kontrolira opozicija.

Uprkos primirju, koje je formalno i dalje na snazi, žestoke borbe su zabilježene u više sirijskih pokrajina, uključujući i glavni grad Damask.

Kada je riječ o ofanzivi na predgrađa Damaska, pobunjenici kažu da su odlučni nastaviti napade s ciljem povezivanja istočne Ghoute s Hamom i drugim područjima koja kontroliraju u blizini glavnog grada Sirije, kako bi pokušali održati vojno prisustvo u tom dijelu zemlje.

Pobunjenici su u proteklom periodu izgubili značajan dio teritorije, podsjeća Ahelbarra.

“Hama je strateško područje za obje strane. Ako pobunjenici uspiju zauzeti i zadržati dijelove u Hami, to bi moglo olakšati napredovanje ka Homsu, ali i Damasku”, javlja novinar Al Jazeere.

U međuvremenu, izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffan de Mistura, sastao se u Moskvi s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

De Mistura je stigao u Rusiju nekoliko dana prije početka sljedećeg kruga sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi. Nakon Moskve, koja je najvažniji saveznik sirijske vlade, De Mistura putuje u Ankaru na sastanak s turskim zvaničnicima koji podržavaju sirijsku opoziciju.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO