Naslovna Sandžak Dnevni Avaz: Cerić i Zukorlić su podijelili Sandžak!

Dnevni Avaz: Cerić i Zukorlić su podijelili Sandžak!

Dugogodišnja podijeljenost Islamske zajednice u Srbiji dovela je i do raskola među Bošnjacima u Sandžaku koji sada traže pomoć u pokušaju konačnog uvođenja reda i okončanja duboke krize. Kompleksan problem više puta analiziran je kroz prizmu različitih utjecaja na situaciju na jugu Srbije, a generator razjedinjenja s vremenske distance sada se lako prepoznaje.

ceric i zukorlic

Dali blagoslov

Kako kazuje Džemal Suljević, nekadašnji predsjednik Narodnog vijeća Sandžaka i bivši bliski saradnik muftije Muamera Zukorlića, ovakvoj situaciji na Sandžaku dobrano je doprinio i bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH, a sada penzionirani vjerski službenik Mustafa Cerić.

– Znam kada je južnom dijelu Sandžaka dato da formira Islamsku zajednicu i izabere reisa. Cerić i Zukorlić su to blagoslovili i time su već počele podjele u vjerskoj zajednici. Zašto su dali južni Sandžak, zašto nije mogla biti jedna Islamska zajednica na nivou bivše Jugoslavije ili, jednostavnije, Mešihat Sandžaka? Ali ne, Cerić i Zukorlić su odmah dali južni Sandžak – objašnjava Suljević.

Prema njegovim riječima, tadašnji poglavar IZBiH mogao je zagovarati i utjecati na jedinstvo u Sandžaku. No, Suljević ističe da nije siguran šta su bili Cerićevi motivi da se napravi ovakav haos.

Naš sagovornik naglašava da se “udaljio iz cijele priče” nakon što je, tvrdi, shvatio da muftija Zukorlić ima neobjašnjive ambicije da bude predsjednik države, reis, glavni muftija.

– Poručio sam mu da ću ga, ukoliko se kandidira za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, onda podržati. Naravno da sam ironičan, ali to dovoljno govori o kakvoj se političkoj, vjerskoj ili ličnoj naravi radi – kazuje Suljević, dodajući da se ne boji govoriti istinu te da je shvatio kakav je Zukorlić kada je bio u stanju fotografirati se s Tomislavom Nikolićem, čime je izazvao gnjev stanovnika Novog Pazara.

Također, građani iz Sandžaka muftiji Zukorliću posebno zamjeraju izjavu koju je dao tokom gostovanja u jednoj emisiji TV Novi Sad, kada je ustvrdio da bi “pristao i na krnju Jugoslaviju u ime Bosne…, ma šta to značilo u tom trenutku, zajedno s Karadžićem i svim ostalima”.

– On je za svima trčao. Podržavao sam ga, ali razočarao sam se i ne podržavam ni njega niti bilo koje druge imame. Prvo su htjeli autonomiju pa su odustali. Sada je naš položaj veoma težak, a narod to obično ne vidi. U Novom Pazaru je više od 70 posto nezaposlenih, a da ne govorim kakva je situacija u školstvu – priča Suljević.

Nakon što je naš list, ali i neki drugi mediji, počeo ukazivati na tešku situaciju u Sandžaku, Zukorlić na sve načine pokušava to zataškati i ušutjeti one koji ne misle kao on. Ipak, Suljević naglašava da se loša politika koja rezultira neprihvatljivim podjelama mora iskorijeniti te podržava takav proces.

 

 

Suljević: Koji su njihovi interesi
Nivo vola

– Zukorlićevo psihičko stanje je čudno. Tu mi nešto nije jasno. Izigravanje veličine i tih čuda… A mi smo se sveli na nivo životinje. Samo da nam je stomak pun i da nas nešto ne bije po glavi. I kažemo dobro je… Ali to je nivo jednog vola – da pase travu i pije vodu. Kažem vam, situacija je dramatična, ali nekome ne odgovara da se govori o tome – ističe Suljević.

On još potcrtava da je posljedica loše situacije u Sandžaku direktno povezana s bivšim rukovodstvom Islamske zajednice u BiH u Sarajevu.

– Loša politika po pitanju Islamske zajednice u Sandžaku išla je i od Cerića i Zukorlića i to je činjenica. Imamo reisa u Sarajevu pa u Podgorici. Zašto – pita Suljević.

Fiktivne organizacije

Suljević je više puta tokom razgovora za “Avaz” istakao da su nejasne Zukorlićeve ambicije te da uz sve postoji i više fiktivnih organizacija koje vode on i Mustafa Cerić – od Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka, Narodnog vijeća Sandžaka…

– Ali zašto se toj akademiji teško pristupa? Inače, tu je mnogo nejasnih stvari – dodao je Suljević.

Škrijelj: Zukorlić je pokupio pare ovog naroda 

Enver Škrijelj sa suprugom i prijateljima izlazi iz Pu Novi Pazar

Enver Škrijelj, koji je ranjen u nogu u sukobu dviju suprotstavljenih strana unutar Islamske zajednice u Tutinu i bivši saradnik muftije Muamera Zukorlića, kazao je za “Avaz” da se u jednom razgovoru ne može ispričati “projekt koji traje 20 godina”. Podsjećamo da su do sada u sukobima u Sandžaku život izgubile četiri osobe.

– Ukratko, stvari ne idu kako su trebale ići. Nikoga u Sandžaku nije strah da izađe i javno progovori. Ovdje se ljudi ne plaše. Muftija Zukorlić nema tu snagu o kojoj se priča, ima dežurne pse lajatore pa se osjeća moćnim. Nema drugu snagu osim što je pokupio pare ovog naroda i sada njima raspolaže – kaže Škrijelj.

Exit mobile version