Doživotna robija za kreatore državnog udara u Turskoj iz 1980.

U srijedu je donesena presuda po kojoj se dvojici preživjelih lidera krvavog državnog udara izvedenog 1980. godine u Turskoj, izriče doživotna kazna zatvora.

Nekoliko godina nemira je prošlo prije nego je grupa generala 12. septembra 1980. godine preuzela vlast nad državom u najkrvavijom političkoj intervenciji u modernoj historiji Turske.

U slijedeće tri godine, generali su upravljali zemljom putem Državnog sigurnosnog vijeća. Za tog mandata, privedeno je više od 650 hiljada ljudi, 230 hiljada je izvedeno pred sud, mahom iz političkih razloga, a 50 ih je smaknuto. Zbog stalne torture i neuslovnog života u zatvorima, preminulo ih je još 299.

Danas, u poznim godinama života, bivši generali Kenan Evren (96) i Tahsin Šahinkay (88) odlaze na doživotnu robiju. Nisu mogli prisustvovati suđenju zvod lošeg zdravlja. U sudnici se putem videolinka mogao vidjeti njihov lik, iz bolnice.

Suđenje je počelo u aprilu 2012. godine. Tužilaštvo je tvrdilo da je generalski par pokušao da “eliminiše” turski ustav i raspusti parlament. Tužilac Erdinč Hakan Ozdabakoglu je ocijenio da su optuženi počeli sa planovima izvođenja državnog udara godinu dana ranije. Zatražio je doživotnu zatvorsku kaznu uprkos njihovim godinama i lošem zdravstvenom stanju.

Nadležnost je preuzeo Visoki krivični sud u Ankari, nakon što su u martu ove godine raspušteni sudovi sa “specijalnim ovlaštenjima”. Oba optuženika su pred Vrhovnim sudom uložili žalbe na ovu presudu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO