Džemaludin Latić – Zukorlić hoće da napravi veliki plamen u Sandžaku – video

Novi Pazar – Džemaludin Latić je u intervjuu za Regionalnu televiziju ponovio da je on na pitanje novinara hrvatske OBN televizije potvrdio da je bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić bio saradnik UDBE pod kodnim imenom “Vezir”. Latić je pred kamerama Regionalne televizije pokazao “Hrvatski List” u kome je objavljeno da je Cerić bio saradnik udbe. “Prema tome ja dokazujem da sam govorio istinu” zaključio je Latić.

Latić - foto screenshot
Latić – foto screenshot

On je izrazio uverenje “da se nešto veliko iza brda valja” i dodao da misli da je Zukorlić dopustio sebi da se igra ljudskim sudbinama nazivavši ga silnikom.
On (Muamer Zukorlić) i Mustafa Cerić su bolesni od javnosti. I on (Zukorlić) hoće bilo kakvu promociju na televiziji ili radiju pa makar bila i negativna. Njemu je važno da se o njemu priča kao o nekom faktoru u Sandžaku i šire. Njih dvojica misle da su nekakve istorijske ličnosti” kazao je Latić.
Latić je izrazio bojazan da Muamer Zukorlić “ hoće da napravi veliki plamen u Sandžaku sada kada će ga stanje za koje je on najveći krivac dovesti da mora napustiti poziciju muftije, jer on ne može da vlada ovako” dodajući da će islamsku zajednicu ostaviti u razvalijama i da za sebe pokupi šta on hoće i koliko hoće i da to nikome ne dopusti.
“On (Zukorlić) se neće smiriti kada ode sa funkcije muftije jer on je želeo da napravi ovakav požar, jer tako rade zulumćari po bosni ovde” Latić je naveo primer onih koji kako kaže pokradaju velike firme prvo razvale firmu, pa onda naprave pravi požar i kao izgori dokumentacija a sve pokupe za sebe.
“Ja mislim da Muamer Zukorlić zna da će biti smenjen. Mora leteti sa te funkcije jer je zaslužio jer ne može niko biti doživotan, da je toliko izmučio sandžački nedužni narod, osramotio islamsku zajednicu i da zbog toga brani nekoga ko je također još više osramotio i zajednicu i muslmane za svojih 19 godina vladavine jer to im je jedini posao. Ne rade ništa drugo osim što se slikaju na televiziji i izjavljuju neke bombastične izjave”.
Latić je dodao da Cerić i Zukorlić ne rade svoj posao za koji su plaćeni (posao hodža i muftija) već stvaraju privid da su veliki Bošnjaci i kako oni nešto veliko rade a kako im drugi smetaju i zaključio da im on (Latić) čak nije ni smetao.

Dr. Džemaludin Latić, profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN). On je, kao što je poznato široj javnosti, bio osuđen zbog verbalnog delikta 1983. na više od šest godina zatvora od strane komunističkog režima. Latić je zajedno sa rahmetli Alijom Izetbegovićem i drugim bio žrtva pomenutog režima.

Sandžakhaber je prvi objavio izjavu da je Cerić bio saradnik UDBE pod kodnim imenom Vezir nakon čega je Zukorlić sazvao hitnu sednicu Mešihata i smenio Latića sa mesta profesora na Fakultetu Islamskih studija. Zukorlić je zatim ultimativno tražio od Rijaseta IZBIH da isteraju Latića iz institucija IZBIH što mu nije udovoljeno nakon čega je izjavio kako se 20 godina bori za autonomnost islamske zajednice i od Ankare i od Sarajeva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO