Naslovna HRONIKA Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine...

Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada

ekoloska-katastrofa-na-srpskoj-granici:-danonocno-gori-divlja-deponija-u-mestu-mostine-kod-rozaja,-mestani-jedva-zive-i-disu-od-smrada
Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada

Rožaje – Na magistralnom putu koji spaja Srbiju i Crnu Goru kod Rožaja u mestu Mostine ekološka bomba preti da eksplodira. Divlja deponija, koju lokalne vlasti nazivaju “privremenim odlagalištem otpada” danonoćno gori i ugrožava život putnika koji tuda prolaze, ali i svih meštana. Zbog ovog dugogodišnjeg problema meštani i gradjanski aktivisti su organizovali protest i traže da se ova divlja deponija zatvori i sanira.

– Ima više divljih deponija, ali najgora i najveća je u mestu Mostine, ona stalno gori. Od smrada ne možemo da dišemo, ni da živimo. Plašimo se, najviše tokom noći da vatra ne bukne i požar se proširi do naših kuća. Komšije nam umiru od najtežih bolesti pluća, jer ovo sve traje godinama. Dve decenije ovo ruglo nalazi nam se pred očima, kažu za RINU ogorčeni meštani.

Na divljim deponijama u ovom pograničnom pojasu, pristižu ogromne količine otpada svaki dan. Prema rečima nadležnih tu je odloženo oko 160 hiljada kubika, ali gradjanski ekološki aktivisti kažu da je do sada odloženo 600.000 kubuka otpada svake vrste, pa čak i onog medicinskog.

– Ovo mora da prestane, ovo je bruka i sramota za čovečanstvo. Mora da se gradi regionalna deponija za sever, dodaju meštani.

Problem sa otpadom na severu Crne Gore je izuzetno ozbiljan i nije samo usmeren na ovu, već i na susedne države jer ogromne količine otpada vodotokovima reka Ibar i Lim stižu u Srbiju, ali i dalje u Bosnu i Hercegovinu. Opština Tutin je pre deset godina tužila opštinu Rožaje zbog toga što velike količine smeća rekom Ibar završavaju u jezeru Ribariće, a u istom problemu su i opština Priboj i Potpećko jezero.

– Lim je reka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i uliva se u Drinu. Izvire iz Plavskog jezera u Crnoj Gori, a uliva se u Drinu između Goražda i Višegrada. Tokom poplavnih talasa iz Crne Gore pristiže na hiljade kubika smeća, jer voda kupi otpad sa divljih depinija koje se nalaze na obalama reka. Plastična amabalaža, nameštaj, školjke autoobila.. Upravo zbog činjenice da protiče kroz tri države jasno je koliko dalekosežne posledice zagađenje može imati, jer ulivanjem u reku Drinu koja se kasnije uliva u Savu, sve zagađujuće materije sporo ali sigurno stižu do velikog broja ljudi, rekao je Siniša Laković iz Ekološkog udruženja Jastreb iz Priboja.

Iako bi zbog svog toka, reka Lim trebalo da bude briga tri države, nažalost samo je Srbija do sada uradila nešto da se pobljša sitaucija u delu vodotoka koji protiče kroz njenu teritoriju. Članovi Ekološkog udruženja “Jastreb” u saradnji sa Ministartvom zaštite životne sredine očistili su sve velike deponije i postavili tri lančanice na Potpećkom jezeru, koje su se pokazale kao pun pogodak jer sprečavaju prodor smeća dalje ka Drini i Bosni.

Exit mobile version