Ekskluzivno – Turska vojska ušla u Siriju – video

Alep – Sirija – Konvoj Turske vojske od 6 tenkova i 12 oklopnih vozila poslan je da ojača Tursku bazu u Siriji kod turbeta Sulejmana Šaha

 

Konvoj od  6 tenkova i 12 oklopnih vozila koji pripadaju turskim oružanim snagama ušao u Siriji, i oni će biti raspoređeni u turskoj bazi na mezaru Sulejmana Šah u Alepu.

Stotine Turskih vojnika raspoređeni su u bazi, samo 200 metara od područja koje je pod kontrolom Islamske države Irak i Levanta ( ISIL ) pobunjeničke grupe.

Postoje također tvrdnje da je ISIL poslao pojačanje u to području.

Odgovarajući na pitanja novinara , turski premijer Redžep Tajip Erdogan je potvrdio da je pojačanje poslato kako bi  čuvali bazu, ali je negirao da je to bio odgovor na prijetnje od strane ISILa .

Erdogan je rekao da je konvoj poslat kako bi dostavio materijalnu podršku i zalihe do Turske baze u Alepu.

Organizacija ISIL koja se odvojila od Al – Kaide, poznata je po tome da su ranije napadali turske snage stacionirane u blizini turbeta Sulejmana Šaha zaprijetivši tako Turskoj da povuče svoju vojsku iz baze.

Turbe Sulejmana Šaha, počivalište djeda osnivača Otomanskog carstva, međunarodno je priznato kao Tursko zemljište. Pa je stoga Turska upozorila da će braniti svoje teritorije ako budu napadnute od strane vehabija.

Ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu je rekao nedavno da će napad na turbe Sulejman Šaha prihvatiti kao napad na granice republike Turske.

Davutoglu je rekao da je turbe Sulejman Šaha u Siriji teritorija republike Turske i da će u slučaju napada turske vojne snage poduzeti potrebne mere.

Davutoglu je rekao da su Sirijskoj državi ali i Ujedinjenim Narodima dostavili upozorenje da će napad na turbe Sulejman Šaha smatrati kao napad na turske granice i dodao da nema promena i da izbliza prate razvoje u regiji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO