Elfić: Očekujemo tri poslanika-(VIDEO)

Novi Pazar – “Koalicija “Lista nacionalnih zajednica -Emir Elfić” koju predvodi Bošnjačka demokratska zajednica-BDZ, na ovim izborima može ući u realnu borbu za tri mandata u Skupštini Republike Srbije.” – izjavio je nosilac Liste i narodni poslanik Emir Elfić.

Ova koalicija, koju pored BDZ-a sačinjavaju još i Demokratska zajednica Hrvata, Mađarski pokret nade, Građanski savez Mađara i Stranka mađarskog jedinstva, sa malim izmjenama u sastavu, na predhodnim izborima osvojila je 25 hiljada glasova i malo je nedostajalo da u Parlamentu ima dva poslanika.

“Svakako očekujemo podršku na ovim izborima u još većem broju nego što je to bilo na predhodnim. Nadam se da ćemo ovoga puta imati tri svoja predstavnika u parlamentu Republike Srbije i da ćemo zastupati nacionalne zajednice na najbolji način kao što smo to činili i do sada. Ne sumnjam da ćemo za to dobiti podršku građana.” – rekao je Elfić.

Koalicija je potrebne potpise i dokumentaciju Republičkoj izbornoj komisiji-RIK predala u petak 28.2., poslednjeg dana za podnošenje kandidatura, a RIK je “Listu nacionalnih zajednica-Emir Elfić” proglasila pod rednim brojem 14. Elfić je istakao da su nacionalne zajednice prema važećem Izbornom zakonu u podređenom položaju.

“Smatramo da nacionalne zajednice moraju imati pozitivno diskriminisan status kada su u pitanju izbori jer u ovakvim uslovima prikupljanje potpisa i procedure su veliko opterećenje za manjinske partije. Zbog brojčane slabosti nacionalnih zajednica one ne mogu biti u egalu sa velikim partijama. Jedno od rješenja jeste, kao što to postoji u savremenim demokratskim zemljama , da nacionalne zajednice imaju zagarantovana mjesta u republičkom parlamentu kako bi mogle izraziti svoje probleme i kako bi se kroz političku i sistemsku integraciju zalagale se za ostvarenje svojih prava.” – rekao je Elfić.

On je podsjetio da je plan, program i ono za šta se “Lista nacionalnih zajednica” zalaže već prepoznatljiva, principijelna i dosledna politika poboljšanja statusa nacionalnih zajednica u Republici Srbiji.

“Ne taržimo ništa drugo osim da budemo ravnopravni građani sa većinskim narodom. Također želimo da damo doprinos za opštu demokratizaciju i razvoj društva u cjelini. Želimo da damo naš doprinos i kada su u pitanju ekonomske promjene jer narod teško živi, a nekako mi se čini da je tamo gdje žive nacionalne zajednice ekonomski standard na mnogo nižem nivou nego što to jeste prosjek u Srbiji.” – kazao je Elfić.

Elfić se osvrnuo i na rad Nacionalnih savjeta i Zakon koji reguliše ovu oblast.

“Zalagaćemo se za promjenu Zakona o ncionalnim savjetima jer su oni pokazali nefunkcionalnost i manjkavost u svojem djelovanju kao jedan ključni mehanizam koji treba korenspodirati sa zvaničnim Beogradom. ” – naglasio je Elfić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO