Erdogan: Napustiću politiku ukoliko AK Parti ne pobjedi na lokalnim izborima

Ankara – Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izajavio da će napustiti politiku ukoliko njegova, trenutno vladajuća, Stranka pravde i razvoja (AK Parti) ne odnese pobjedu na izborima zakazanim za 30. mart.

Erdogan je u obraćanju predstavnicima lokalnim medija u Ankari spomenuo da se broj lokalnih medijskih kanala od 2002. godine udvostručio, što je pokazatelj demokratizacije u Turskoj.
“Broj lokalnih medijskih kanala se sa dvije hiljade u 2002. godini povećao na više od četiri hiljade u 2011. godini, tako pokazuju statistike. Ovo je jasan znak demokratizacije u Turskoj, jer je stanje u medijima indikator demokratije u nekoj zemlji,” kazao je turski premijer.
Govoreći o pitanju slobode medija u Turskoj, Erdogan je kazao da njegova zemlja ne stoji na putu slobodi medija, ali se protivi ilegalnim sredstvima i pokušajima određenih medijskih gupacija.
“U Engleskoj je uhapšeno 50 novinara zbog prisluškivanja, za svrhe izvještavanja, a neki od njih su i pritvoreni. Novinski list umiješan u ovaj skadal je zatvoren, naređenjem agencije za izdavaštvo. Međutim, niko nije pomenuo hapšenje novinara u Engleskoj, niko nije rekao da ne postoji sloboda medija u Engleskoj, dok u Turskoj…mnogi dnevni listovi, TV kanali i web stranice krše zakon i Ustav, objavljuju nelegalno snimljene, prisluškivane razgovore, ili izmišljene glasove, pa kada mi poduzmemo korake protiv njih, smatraju nas vladom koja ugrožava slobodu medija,” rekao je Erdogan.
Premijer je ponovio da su snimci prisluškivanja istaknutih političkih figura, predstavnika medija i članova akademske zajednice izvedeni na nezakonit način. Niko nema ovlast da prisluškuje premijera i ministre jedne države.
“Suočeni smo licem u lice sa kršenjem zakona i izdajom protiv države. Snimci su u potpunosti nelegalno i proizvoljno snimljeni. Tužioci povezani sa ‘paralelnom državom’ ozvučili su premijera, ministre, pa čak i predsjednika Turske. Prisluškivali su povjerljive međunarodne kontakte ministra energetike i objavili snimke na internetu, što bi Tursku moglo koštati na milione dolara.”
Komentirajući povezanost birokratije sa islamskim učenjakom Fethullahom Gulenom, nastanjenim u Sjedinjenim Američkim Državama, Erdogan je rekao da je otkrivena i posljednja banda sa dubokim korijenjem, na čijem se istrijebljenju trenutno radi.
Izjavivši da je Gulenov pokret operacijama izvedenim 17. decembra 2013. godine pokušao srušiti vladu, Erdogan je ocijenio da su i protesti u Gezi parku i operacije protiv navodne korupije bili samo izgovori za napad na državu.
“Trgovi 14 gradova koje sam posjetio su pokazali da je udar izveden 17. decembra neuspješan; trenutno koriste sva nezakonta sredstva kako bi održali zrno sumnje, ali narod neće pasti na to,” poručio je turski premijer.
Erdogan je takođe optužio Gulena za podršku opoziciji i naveo kako je ovaj učenjak nekad kazao kako nikada ne bi podržao nikakvu stranku, čak da se i sam melek Džibril spustio na Zemlju i osnovao je, ali sada podržava Republikansku narodnu partiju (CHP) i Stranku nacionalističkog pokreta (MHP)
Erdogan je još jednom ponovio da neće dozvoliti bilo kakvim stukturama izvan politike da se miješaju u politiku Turske.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO