Erdogan pozvao Grke na Kipru da pokažu “dobru volju” (foto)

Turski Kipar – Prva inostrana posjeta turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana počela je u ponedjeljak, a bila je to posjeta turskom dijelu Kipra.

Prije samog polaska na podijeljeno ostrvo, predsjednik Turske je kazao kako političko riješenje spora na Kipru zavisi od dobre volje grčke strane. Komentirajući nastavak pregovora turske i grčke strane, u kojima posreduju Ujedinjene nacije, Erdogan je rekao: “Dok Turska Republika Sjeverni Kipar traži pravično riješenje tokom pregovora, administracija kiparskih Grka nikada nije pokazala dobru volju.”
Govoreći na press konferenciji održanoj prije njegovog polaska na Kipar, Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme odlučnije korake ka konačnom riješenju spora na Kipru.
Posljednji put su dvije strane pokušale postići dogovor 2004. godine, na inicijativu bivšeg generalnog sekretara UN-a, Kofi Annana. Namjera je bila ujediniti tursku i grčku kiparsku zajednicu, ali je referendumom na južnom, grčkom dijelu ostrva, ta ideja odbačena. Kiparski Turci su pak glasali za Annanov plan.
U zajedničkoj deklaraciji koju je 11. februara objavila UN-ova misija na Kipru kaže se da će riješenje spora između dviju strana “biti bazirano na dvozajedničnoj, dvozonalnoj federaciji sa političkim jednakostima.”
Istim programom je obuhvaćeno riješavanje pitanja poput ustavnog okvira, teritorijalnih prilagodbi, vraćanje konfiskovanog zemljišta njihovim vlasnicima od prije 1974. godine i/ili isplata nadoknade, povratak raseljenih osoba i prava boravka za tursko stanovništvo.
“Turska Republika Sjeverni Kipar postavlja primjer na Istočnom Mediteranu, svojim naprednim ekonomskim razvojem i stepenom napretka. Paralelno sa ubrazanim razvojem Turske, u posljednjih desetak godina, rastao je i prihod po glavi stanovnika na Sjevernom Kipru, uprkos svim nepravednim ograničenjima koja su postavljali dijelom kiparski Grci, dijelom međunarodna zajednica,” rekao je Erdogan.
Kipar je podijeljen na turski i grčki dio od 1974. godine, nakon turske vojne intervencije protiv pokušaja desničarske vojne hunte, potpomognute Grčkom, da anektira cijelo ostrvo.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO