Filipović optužuje rahmetli Aliju: Izetbegović je bio potpisao podelu BIH!

Novi Pazar – Bliski saradnik i podržavaoc ideologije Muamera Zukorlića, akademik Muhamed Filipović drznuo se optužiti rahmetli predsednika Aliju Izetbegovića da je potpisao podjelu BiH!

Filipović je gostujući u emisiji “U škripcu” televizije ALFA, izjavio je kako je Alija Izetbegović i SDA nisu prihvatili bošnjaštvo kao nacionalnu nominaciju 1990. godine.

– O tome smo organizovali tada simpozij kada smo govorili o vraćanju naziva Bošnjaci. Oni koji se sada hvale da su veliki Bošnjaci, tada su govorili kako je bošnjaštvo izmišljeno, rekao je Filipović.

Jedinstvena BiH je neupitna vrijednost, osnova i s te tačke sve mora polaziti, rekao je Filipović.

– Sva druga rješenja moraju biti koordirana očuvanju jedinstvene BiH. Nedopustivo je uopšte polemizirati oko podjele BiH, istakao je akademik.

– Kada je izvršena agresija na BiH prva reakcija koju smo dobili bilo je da podijelimo zemlju.

 

– Izetbegović je tada išao u Lisabon i parafirao sporazum. Kada smo ovdje protestvovali protiv njegove odluke, on je odstupio. Na razgovorima u Ženevi ja sam odmah reagirao čim sam vidio da se tamo ne radi o uspostavljanju mira, nego o tome kako će se buduća BiH organizirati, ističe Filipović i dodaje:

– Ja sam odmah izjavio da mi to nećemo prihvatiti, nego da zahtijevamo da se prvo zaustavi rat prijetnjom sile protiv Srbije i Hrvatske. Drugo, da se uspostavi integritet kako bi profunkcionisale državne institucije BiH u okviru kojih bi se razgovaralo o ubudućem uređenju države, rekao je Filipović.

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO