Filipović: Princip je bio romantični revolucionar i bosanski patriota

SARAJEVO – Član Akademije nauka BiH Muhamed Filipović izjavio je Srni da je Gavrilo Princip bio “bosanski patriota koji je osnovano doživljavao Austrougarsku kao okupatorsku i nasilničku silu u svojoj domovini”. “U vrijeme kada je Gavrilo Princip izvršio atentatat – to je …

… bio legitimni način borbe protiv tiranije i primijenjivan je u cijelom svijetu. Princip je bio jedan od članova omladinskog pokreta koji je tada postojao u svim balkanskim zemljama”, rekao je Filipović.

On upozorava da se sada javljaju ljudi koji hoće djelo jednog mladog, romantičnog revolucionara i patriote da proglase terorističkim aktom i da ga osuđuju nakon 100 godina.

“Ako je danas neki čin kvalifikovan kao teroristički ne znači da je to bio prije 100 godina. Ja to apsolutno ne prihvatam i smatram da je te adoracije Austrije i austrijske okupacije previše”, naglasio je Filipović, podsjetivši da je počasni građanin Sarajeva postao Oto fon Habzburg, unuk onoga koji je okupirao Bosnu.

On je napomenuo da je okupacija bila veoma krvava i da je silni svijet izginuo, a da je Austrija izvršila teške represalije nad stanovništvom.

Na pitanje čiji je cilj da Principa proglasi teroristom, a Sarajevski atentat povodom za početak Prvog svjetskog rata, Filipović kaže da je to odraz antisrpskog duha od pojedinih ljudi.

“Tu je i činjenica da je veliki broj naših intelektualaca apsolutno nesamostalan. To se uvijek podvodi pod neku stranu formulu ili autoritet. Sada se ulagujemo Austriji koja je pobila silni svijet, koja je izazvala egzil 300.000 Bošnjaka koji su se, nakon austrijske okupacije, odselili u Tursku”, istakao je Filipović.

On negira tvrdnje da je “Austrougarska donijela napredak BiH”, ističući da je ona “više odnijela iz Bosne nego što je dala”.

Prema njegovim riječima, Austrougarska je bila izrazito antibošnjački i antisrpski raspoložena, te da je “forsirala i importovala oko 200.000 katolika u Bosnu”.

(Vijesti.ba/Srna)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO