FRANC KOS (egzekutor iz Srebrenice) “Oni su molili, a ja sam im pucao u glavu da skratim muke”

Radovan Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici, na suđenju u Hagu izveo je kao svjedoka odbrane izveo Franca Kosa, koji je potvrdio da je u julu 1995. godine, kao pripadnik VRS, učestvovao u strijeljanju stotina srebreničkih Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo kod Zvornika, prenosi BIRN. 

Egzekutor Franc Kos
Egzekutor Franc Kos

Sud Bosne i Hercegovine osudio je pravosnažno Kosa na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u BiH. Na svjedočenje u Haag prebačen je iz zatvora u BiH, gdje služi kaznu.

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama Suda u Haagu, na Branjevu je 16. jula 1995. strijeljano oko 1.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice. Karadžić, koji je bio vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7000 Bošnjaka.

Kos je tvrdio da su on i još sedmorica pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a strijeljali Bošnjake iz sedam autobusa i da ih nije moglo biti više od 350, a ne 1.200 kako je posvjedočio Dražen Erdemović, koji je 1996. prvi priznao učešće u ovom zločinu i koji je pred Haškim tribunalom osuđen na pet godina zatvora.

Prvu grupu od 25 zarobljenika Kos i drugi strijeljali su iz puškomitraljeza, ali je bilo mnogo ranjenih.

“Trojici ili četvorici utroba je virila… Kukaju, mole… Ja sam im pucao u glavu, da im prekratim muke… Rekao sam: ‘Ljudi, ovako ne može više…’ Onda smo izvodili po deset zarobljenika”, opisao je Kos, dodajući da je egzekucija nastavljena iz automatskih pušaka.

On je dodao da je poslije petog ili šestog autobusa neko kazao da moraju brže da strijeljaju.

“Nije im odgovaralo to što smo strijeljali polako, sa dva-tri metka u potiljak”, rekao je Kos.

Svjedok je izjavio da su on i drugi pripadnici Odreda kazali da ne mogu brže zato što su gladni i žedni i da su zatim otišli sa stratišta.

Strijeljanje su, prema Kosovom iskazu, nastavili vojnici VRS-a iz Bratunca, koji su zarobljene Bošnjake poznavali i maltretirali ih.

U sažetku Kosove izjave, koju je pročitao u sudnici, Karadžić je naznačio da pripadnici 10. diverzantskog odreda “nisu imali genocidnu namjeru da Muslimane unište kao etničku grupu, zato što je i među njima bilo nesrba”, aludirajući da je Kos po nacionalnosti Slovenac, a Erdemović Hrvat.

Kos je takođe naveo da je naređenje za strijeljanje bošnjačkih zarobljenika na Branjevu dao potpukovnik Vujadin Popović, glavni bezbjednosni oficir Drinskog korpusa VRS-a.

Popović je, po njegovoj izjavi, rekao da su zarobljenici, koji su dovođeni iz obližnjeg sela Pilica, “ratni zločinci i moraju biti pogubljeni”.

U sudnici je Kos, međutim, kazao da nije znao ko je taj oficir, koji je bio visok, “ne baš sijed, bijele puti” i star između 40 i 45 godina, ali da je sa suđenja Popoviću u Hagu saznao da je on bio na Branjevu.

Svjedokov opis ne odgovara izgledu Popovića, koji je crnokos. Tribunal je Popovića 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, ali nije izričito utvrdio da je on bio na Branjevu.

Na farmu Branjevo, Kos i drugi pripadnici 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a došli su po naređenju drugog oficira VRS-a, kojeg je u pisanoj izjavi identifikovao kao Ljubišu Bearu, načelnika sektora za bezbjednost Štaba.
U sudnici, međutim, Kos nije ponovio da je to bio pukovnik Beara.

Bearu je sud u Haagu takođe osudio na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida. Tužilac Christopher Mitchell je u unakrsnom ispitivanju, dokazujući da je žrtava na Branjevu bilo više, Kosu predočio njegove ranije izjave u kojima je rekao da je “strijeljao Muslimane iz deset autobusa i da su zatim autobusi sve brže dolazili”.

Kos je odgovorio da o tome nije razmišljao u kritično vrijeme, ali da je poslije hapšenja shvatio da nije moglo biti više od osam autobusa. Kazao je i da ne zna koliko je autobusa bilo, ali da jesu sve brže dolazili.

Svjedok je opisao i da je tokom strijeljanja došlo do svađe između počinilaca i da je Erdemović rekao vođi grupe Brani Gojkoviću da to ne može da radi. Kos je izjavio da je on prišao Erdemoviću i kazao mu: “Hoćeš li da i mi završimo s njima, vidiš šta se događa.”

Tužilac Mitchell će unakrsno ispitivanje Kosa okončati sutra.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO