Naslovna Vijesti Glavni muftija Dudić sa Selakovićem

Glavni muftija Dudić sa Selakovićem

Beograd – Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, a koju su činili dekan FIS-a dr. Enver-ef. Gicić, direktor Medrese Rešad-ef. Plojović i generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj, 06.06.2014. god. posjetila je Ministarstvo pravde i sastala se ministrom Nikolom Selakovićem.

Muftija Dudić je upoznao Ministra sa organizacijom IZ-e u Srbiji, aktuelnim stanjem, problemima i nepravdom koja je učinjena prema njoj.

Dr. Dudić je posebno istakao problem primjene dvojnih standarda od strane državnih organa prema Islamskoj zajednici koja se ogledaju u kršenju Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama, registraciji nelegalne paralelne zajednice, povratka vakufske imovine, ugrožavanju projekta vjeronauke i protjerivanju vjeroučitelja, te registraciji vjerskih nevladinih organizacija.

Na sastanku je posebno ukazano na spregu kriminala i korumpiranog sudstva koji otežavaju rješavanje brojnih problema sa kojima se suočava Islamska zajednica.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je prvi predstavnik aktuelne Vlade koji se sastao sa predsjednikom Mešihata, te zahvalio na pomoći koju je Islamska zajednica pružila ugroženima u poplavljenim područjima R. Srbije.

Ministar je istakao da prati stanje u Islamskoj zajednici, da potpuno razumije probleme sa kojima se suočava, te ukazao na spremnost da učestvuje u njihovom rješavanju. Ministar je pozvao Islamsku zajednicu da, obzirom na njen nesporni ugled i legitimitet u narodu, ukazuje na nepravilnosti i probleme u društvu koji postoje, te da očekuje da IZ a pomogne nadležnim organima u njihovom rješavanju.

Predsjednik Mešihata je na kraju razgovora izrazio očekivanje da će Ministar pravde posjetiti Islamsku zajednicu, te otpočeti rješavanje nagomilanih problema.

(Mesihat)

Exit mobile version