Naslovna Vijesti Svijet GOVOR PREMIJERA ERDOGANA

GOVOR PREMIJERA ERDOGANA

 

habertest.fw_32

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je rano jutros demonstrante širom zemlje da odmah obustave proteste, poslije povratka u zemlju sa četvorodnevne afričke turneje.

Erdogana je na istambulskom aerodromu dočekalo nekoliko hiljada njegovih pristalica, ali su istovremeno na Trgu Taksim nastavljene antivladine demonstracije.

“Ovi protesti su na ivici legalnosti i odmah moraju biti obustavljeni”, rekao je turski premijer pred oko 10.000 pristalica vladajuće stranke Pravde i razvoja, koje su burno pozdravile predsjednika Vlade.

Erdogan je dodao da njegova partija “nikada nije bila za tenzije i podjele”, ali da “ne može da aplaudira brutalnosti”. Iz mase su povremeno stizali pozivi da se krene ka Taksimu, prenio je BBC.

“Kažu da sam ja premijer samo 50 odsto građana. To nije tačno. Služili smo čitavoj naciji od 76 miliona ljudi od istoka do zapada”, rekao je turski premijer.

Ovo je bio prvi veliki skup podrške vlastima od kada su prije sedam dana počele demonstracije sa pozivima da Erdogan ode sa vlasti.

Turski premijer je ranije rekao da će biti realizovan plan o rušenju parka Gezi u Istambulu uprkos masovnim protestima.

Nemiri su počeli tokom protesta protiv uništenja parka koji se nalazi nedaleko od Trga Taksim. Protesti su se proširili širom zemlje nakon što je policija ispalila suzavac sa namjerom da rastjera demonstrante.

Exit mobile version