Grad obojen u plavo….

TRAVIO LOGO

Nakon što su građanke marokanskog grada Šavena odlučile da ga urede, ovo mesto pretvorilo se u jednu od najuspešnijih turističkih destinacija u toj zemlji, piše BBC.

Srednovekovni grad Šaven (Šifšaun) nekada je bio mesto kroz koje se prolazilo samo usput. Žene u gradu došle su na ideju da ga oboje u plavo i tako ga učinile zanimljivim turistima.

“Plavi period započet je tek pre 20 godina. Tradicionalno, samo jedna oblast u gradu je bila plava, stari jevrejski deo grada. Sada se ceo stari grad farba triput godišnje”, rekao je lokalni vodič Abdeslam Muden.

Niko nije siguran zašto je ovaj planinski grad ofarban baš u plavo. Pojedini ljudi smatraju da je reč o spiritualnoj boji jevreja i muslimana, dok drugi veruju da je u pitanju slavljenje planinskog izvora koji je omogućio naseljavanje mesta. Alternativno objašnjenje je da plava boja tera komarce, što je naročito korisno.

Žene grad farbaju ručno, najčešće tokom noći, dok drugi spavaju. Međutim, nije ceo Šaven plav. Gradska tvrđava i dalje je crvenkasto-narandžasta, a džamija ostaje bela, ali samo zato što ih niko još nije obojio, tvrde meštani.

The blue city #chefchaouen #morocco #remoteyear | repost: @j5_miller

A post shared by Remote Year (@remoteyear) on

#chefchaouen #morocco #blue #travel

A post shared by jiangxiaocha (@jiangxiaocha) on

#old #morocco #chefchaouen #picture #photography

A post shared by soufiane khadiri (@soufianekhadiri) on

A post shared by @mengtingxft on

#Beautiful #day ?

A post shared by ? Majda E'L ? (@majda_hrg) on

#chefchaouen #Morocco #vsco #bluecity

A post shared by @_sun111 on

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO