Naslovna Sandžak Novi Pazar Gradonačelnik Biševac podržava inovacije: Dan nauke u Novom Pazaru kao deo programa...

Gradonačelnik Biševac podržava inovacije: Dan nauke u Novom Pazaru kao deo programa ‘Srbija zemlja nauke’

gradonacelnik-bisevac-podrzava-inovacije:-dan-nauke-u-novom-pazaru-kao-deo-programa-‘srbija-zemlja-nauke’

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije nastavilo je s programom “Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija” u Novom Pazaru, gdje je organizovan Dan nauke. Predstavljeni su projekti i prilike za saradnju, a posebno je naglašen nedostatak aplikacija iz regiona.

“Do sada nismo imali dovoljno aplikacija s ovih prostora, iz Novog Pazara, Raške, Tutina, Sjenice i svih okolnih opština. Smatram da je ovo prava prilika da svi zainteresivani dobiju dodatne informacije i da ih to motiviše da se prijave za neke od ovih programa, koji su zaista posebni, kako po načinu prijavljivanja tako i po sredstvima koja se daju, mentorstvu i svim drugim pogodnostima,” izjavio je Šemsudin Plojović, koordinator Regionalnog inovacionog start-up centra.

Sve ovo je od izuzetnog značaja za zajednicu, smatra Jovan Milić, savjetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

“Znate da Novi Pazar, ako Bog da, u januaru dobija jedan od najvećih inovacionih centara koje otvaramo. Tada će naša ministarka doći u Novi Pazar i vjerujemo da će taj inovacioni centar mnogo značiti građanima Novog Pazara, a možda i iz tog inovacionog centra nikne novi, peti, odnosno šesti naučno-tehnološki park u našoj državi,” rekao je Milić.

Nihat Biševac, predsjednik Privremenog organa Novog Pazara, izrazio je uvjerenje u doprinos koji će izgradnja regionalnog inovacionog centra imati na razvoj nauke.

“Gradimo objekte od 1300 kvadratnih metara, dio velikog regionalnog inovacionog parka,” rekao je Biševac.

“To neće samo unaprediti nauku i inovacije već će pozitivno utjecati i na razvoj cijelog grada, omogućavajući zaposlenje mnogim mladim ljudima iz ove oblasti.”

Dan nauke u Novom Pazaru dio je nacionalnog projekta koji će trajati do maja 2024. godine, s ciljem promovisanja nauke i inovacija širom Srbije.

Exit mobile version