Gradonačelnik Biševac: Budžetom nije predviđeno kupovanje udžbenika

Direktori škola u Novom Pazaru dobili su u četvrtak dopis Ministarstva prosvjete u kome je navedeno da nema osnova da škola utvrđuje jezik na kom će učenici pohađati nastavu prema nacionalnoj pripadnosti, već samo na osnovu slobodnog izjašnjavanja roditelja.

Povod za ovo obavještenje je zajednički dopis Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i Skupštine grada Novog Pazara, koji je upućen školama u ovom gradu, a u kome se traži da se djeca upisiju na jezik prema nacionalnoj pripadnosti roditelja.

Oni su zatražili da se do 30. septembra sprovede ponovno izjašnjavanje, a onima koji se predomisle Grad će platiti udžbenike, što je izazvalo revolt srpske zajednice. Zbog toga se oglasio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac koji ističe da ne podržava zahtjeve BNV:

– Protivimo se bilo kakavom pritisku. Roditelji treba da se izjašnjavju po svojoj slobodnoj vodi – rekao je on za “Novosti” i dodao da Grad Novi Pazar ne razdvaja djecu po nacionalnoj osnovi, te nema govora o kupovini udžbenika bošnjačkoj djeci.

– Ovo je grad svih. Kada bismo se odlučili na kupovinu udžbenika, kupovali bismo ih i srpskoj i bošnjačkoj djeci. Ali, budžetom nije predviđeno tako nešto – naglašava Biševac.

Ministarstvo prosvjete u dopisu školama podsjeća na zakone i apeluje da se oni poštuju:

– Ukoliko se roditelji ne izjasne, djeca nastavu pohađaju na srpskom jeziku i u tom slučaju za učenike nacionalne manjine organizuje se nastava jezika sa elementima nacionalne kulture kao izborni program. U prethodnoj školskoj godini omogućili smo da 12.124 učenika Bošnjaka u 27 osnovnih škola ima cjelokupno obrazovanje na bosanskom jeziku. Srednje obrazovanje na bosanskom jeziku imalo je 2.178 učenika u 10 srednjih škola. Kada se tome doda broj od 3.020 učenika koji su izučavali izborni program Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u 22 škole, jasno je da su obezbijeđeni uslovi za korišćenje prava na obrazovanje na jeziku nacionalne manjine.

(novosti)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO