Grafiti posvećeni zločincu Ratku Mladiću osvanuli u Priboju (foto)

Priboj – Grafit na kojem je ispisano ime Ratka Mladića, haškog optuženika kojeg se tereti za genocid i stradanje hiljada nedužnihBošnjaka, osvanuo je na fasadi zgrade u Priboju. Ovakvim grafitom Bošnjacima Priboja se šalje poruka da bi moglo da im se desi ono sto se desilo Bošnjacima Srebrenice.

Prema posljednjim informacijama grafiti još uvijek nije uklonjen, a spekuliše se ko bi mogao biti autor.

U svakom slučaju, grafitu sa imenom i prezimenom Ratka Mladića nije mjesto, ne samo u multietničkom Priboju, nego ni u drugim gradovima bez obzira na to da li tamo ima ili nema Bošnjaka.

Inače, u proteklih nekoliko mjeseci na raznim lokacijama u Priboju ispisivani su grafiti mržnje, u kojima je pozivano na ubijanje muslimana.

Ovaj grafit na kome je pisalo “Ko ће брже, ко ће прије турске крви да пролије” aktivisti Kancelarije za mlade Priboj prefarbali su u apstraktne konture planine Bić iznad Priboja. Ali su vandali posle samo par dana opet ispisali nacionalističke poruke podrške zločincu Ratku Mladiću.

Na njemu pored natpisa “ГРОБАРИ ПРИБОЈ”, stoji i datum “11.7.’95.” ispod koga piše “ХВАЛА ЂЕНЕРАЛЕ”, čime se vјerovatno aludira na genocid u Srebrenici i datum kada su ovo mjesto zauzele jedinice Vojske Republike Srpske pod komandom zločinca Ratka Mladića.
Novi grafit mržnje

Na potezu su oni koji u što skorije vrijeme moraju ukloniti uvredljive i provokativne grafite, te istražni organi koji bi morali povesti računa o tome ko, gdje i šta piskara po gradskim fasadama, potpornim zidovima i drugim mjestima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO