Gusinje je zavičaj svjetskih putnika

– U Americi, mahom u Njujorku , živi preko 30 hiljada Gusinjana. Njih su životni putevi i neki čudni vjetrovi odveli preko okeana, misleći da je Ameika „obećana zemlja“. Jedan od njih je i Gusinjanin Džemail Nušević, koji je prije dugo godina kročio preko okeana sa svojom porodicom.

20131020-134230.jpg

– Ja sam blizu sedamdeset godina starosti. U Njujorku sam radio i zaradio. Supruga i sin mi još rade – sve dok ne stvore kapital. A, onda pravac zavičaj. Draže nam je Gusinje nego Njujork, kaže Džemail koji je već skoro dva mjeseca u Gusinju i kako kaže „nadzoriše“ majstore koji rade na njegovoj novoj porodičnoj kući u samom centru Gusinja.

– Nostalgija za zavičajem za Crnom Gorom najljepšom državom na svijetu, želja da se sretnemo sa rođacima,prijateljima i komšijama, potrba da nam djeca i unučad ne zaborave maternji jezik, da održe i produže vezu sa rodnim Gusinjem, „ubijedila“ me je da se konačno vratim i ovdje provedem ostatak života. Više volim Gusinje, nego da mi date cio Njujork – kaže Džemail Nušević.

On posebno naglašava da ko nije osjetio čežnju za zavičajem i njegovim ljudima teško može shvatiti kako su nam hiljade kilometara puta kratke kada idemo ovamo.

– Znate, imamo tamo dosta para. Zaradimo ih veoma teško. Nema vremena za bilo šta drugo osim za posao . Imaš sve, a nemaš druga, prijatelja i komšije da sa njima podijeliš i radost i tugu. Mi smo tamo u tuđini, a ona je veoma ledena. I ovdje u Crnoj Gori se može živjeti isto tako bogato kao i u razvijenom svijetu, samo nam treba drugačiji odnos prema radu i više poštovanja prema bogatstvu koje nam je priroda nesebično podarila – ističe Džemail, koji je riješio da se vrati svome Gusinju.

Veliki je broj Gusinjana koji su odlučili da se nakon radnog vijeka vrate u svoj zavičaj. Razloga ima mnogo. Gusinju se uskoro vraća status opštine. U toku su građevinski radovi na izgradnji međunarodnog puta Gusinje – Podgorica preko teritorije Republike Albanije, kada će se do Podgorice putovati za nepun sat vremena.

– Svi oni žele da svoj kapital ulože u razvoj opštine Gusinje, i tako se stvore uslovi za zapošljavanje mladih sa ovog prostora, a što bi uslovilo da se konačno zaustavi migracija stanovništva. Biće to sreća za ovaj kraj. Veoma me raduje podatak da su naši biznismeni koji žive i rade u Njujorku, baš juče kupili fabriku Titeks u Gusinju, za 399.000 eura. Kupci-biznismeni su ujedno i osnivači Fondacije „Gusinje“ u Njujorku i članovi njenog upravnog odbora. Stvorene su mogućnosti za pokretanje mini-pogona gdje će se u novoj opštini Gusinje zaposliti isključivo stanovništvo koje živi u ovom gradu – kaže na kraju Džemail Nušević, povratnik iz Amerike.

R.Gruda

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO