Hamnei: SAD koristeći ISIL stvara sukob među muslimanima

Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei održao je govor povodom šiitskog praznika Gadir-i Hum i tom prilikom ustvrdio da SAD, Velika Britanija i Izrael koristeći ISIL izazivaju sukob između muslimana.

 

Hamnei je u svom obraćanju u glavnom gradu Teheranu šiitima čestitao praznik Gadir-i Hum. “Arogantni nastoje stvoriti neprijateljstvo među muslimanima koji pripadaju različitim sektama, naročito između sunita i šiita”, rekao je Hamnei.
Hamnei je istakao da konflikti između muslimana dovode do gubljenja njihove snage na interne sukobe, skrečući pažnju da je takva situacija zapravo igra kolonijalnih sila.
“Organizacije poput ISIL-a provode taj program. Oni su osnovali El-Kaidu i ISIL tim povodom i kako bi se borili protiv Irana, međutim oni su se sada preokrenuli protiv njih”, kazao je Hamnei.
Tvrdeći da je američka strategija u vezi ISIL-a “lažna”, Hamnei je kazao: “Pokret koju su SAD i njihovi saveznici nazvali borbom protiv ISIL-a ima cilj da stvori raskol i sukob između muslimana”.
“Šiitski i sunitski muslimani moraju znati da će postupci koji povrijede osjećaje neke druge sekte i izazovu međusobni sukob apsolutno služiti SAD-u, Velikoj Britaniji i cionistima”, ocijenio je Hamnei.
Ajatolah Sejjid Ali Hamnei počiva na načelu Velayat-e faqih, koji se smatra najvećim autoritetom u Iranu i naziva se “vođom revolucije”.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO