HOĆE LI USPETI ŠOK TERAPIJA SA FEDJOM DUDIĆEM?

FK Novi Pazar dobio je novog šefa stručnog štaba nakon odlaska trenera Aleksanda Stankovića.

Fedja Dudić, možda i najveće trenersko ime u BiH trenutno, preuzeće tim u završnici borbe za izlazak na evropsku scenu. Pazar se nije odrekao tih ambicija uprkos iznenadjujućem porazu od Kolubare na svom terenu. Ali jednom se i to moralo dogoditi.

Već smo pisali više puta i kada je Pazar pobedjivao, da tim igra loše. Tako je bilo i za vreme Gaćinovića, Čakara i sada Stankovića. Plavo-beli su imali više sreće, nego znanja. I da, imali su Majdevca, koji je individualnim kvalitetima donosio ključne bodove. Možda i najbolja utakmica koju je Pazar odigrao bila je ona protiv Voždovca na svom terenu, koja je nažalost završena nerešenim rezultatom. Tada je ekipa, zaista, u talasima napadala, stvarala šanse, sprovodila organizovane akcije i uprkos nepovoljnom rezultatu, publika je mogla da uživa. U svim ostalim utakmicama, više su se navijači mučili nego što su uživali. Kraj utakmice je obično dočekivan sa velikom strepnjom i strahom. Tako je bilo i u gostima i na domaćem terenu. Minimalne pobede i osvojeni bodovi zamaskirali su realnu sliku i kvalitet tima. Mi koji smo na to ukazivali, obično smo napadani putem društvenih mreža i drugih medija i označavani kao protivnici kluba.

Pazar je osvajao pobede, ali nije igrao. Zato trener Stanković nije ni jedini ni glavni krivac za poraz protiv Kolubare. Ne može se celo prvenstvo pobedjivati na sreću, na Majdevca ili Nikčevića. Ekipa objektivno ima više bodova nego što to kvalitetom zaslužuje. Uz to, Pazar ima i najmanji budžet u ligi. Utoliko je i ovaj plasman na tabeli skoro pa neverovatan.

Pored gradske Uprave, svi drugi, veći  sponzori su van Novog Pazara. Niti privrednici, niti dijaspora pokazuju bilo kakav interes ili želju da pomognu klub. Čast sporadicnim izuzecima. A svi, kad krene po lošem, znaju da kritikuju, napadaju, ili da predlažu ko treba da igra ili vodi tim. Svi su stručnjaci, a mnogi ni kartu neće da plate za utakmicu i bar tako pomognu klub. Ceo stadion skandira da trener treba da ode, a niko se ne pita ko će platiti tog novog trenera. Ne dolaze oni za kikiriki ili što vole pazarske ćevape. Zato je bilo degutantno gledati Rubežica kako se raspravlja sa navijačima posle završenog meča sa Kolubarom.

Navijači, u poslednje vreme, zaslužuju čistu desetku za podršku koju daju timu. Bez incidenata, skandala i kazni za klub. Ali oni nemaju prava da pozivaju igrače na raport. Niti igrači imaju obavezuju da sa njima diskutuju ili nešto objašnjavaju. To rade navijači Zvezde i Partizana, ali za njih je to zanimanje a ne uživanje. Zato na medjunarodnoj sceni oba naša kluba nemaju nikakvog uspeha. To nema veze ni sa fudbalom, ni sa sportom. Ti igrači su nečija deca i niko ne treba da im javno drži lekcije gazeći im čast i dostojanstvo. Ako će da liče na navijace Zvezde ili Partizana, onda bolje da klubu i ne pomažu. Takvi navijači Pazaru nisu potrebni. Nisu problem ni zvižduci, ni negodovanje, to je sastavni deo fudbalske igre, ali je jeste ako vi izražavate nezadovoljstvo tako što se sa njima raspravljate posle utakmice. A još veću grešku prave oni igrači koji u tome učestvuju. Njihov posao je na terenu, da tu pruže ono zasta su plaćeni. I da se tako oduže najvernijim navijačima. Ako će da debatuju, neka idu u političare.

Jednostavno, svako treba da radi svoj posao. Uprava da obezbedi finansije, organizaciju i dobre uslove. Igrači da se kvalitetno spreme, izgaraju na terenu i postižu rezultate. Navijači da dolaze u što većem broju, da bodre tim i kad je dobro i kad je loše. Ako se uloge pomešaju, onda je to AS iz Melaja a ne ozbiljan i profesionalan klub.

Pazar se po prvi put uključio u borbu za višok plasman i izlazak na evropsku scenu. Dolazak Fedje Dudića najbolji je dokaz da Pazar ne odustaje od tog cilja i, što je jos važnije, razmišlja i na duže staze. Novi strateg mora najpre psihološki podići ekipu. A kako se moglo čuti, priprema i novine u organizaciji igre. Povoljna okolnost je to što je Dudić gledao svaku utakmicu Novog Pazara, i nažalost, video mnoge slabosti koje će pokušati da ispravi. Poznati trener je potpuno posvećen poslu i 24 sata živi sa fudbalom. Sa strašću i velikom energijom vodi svaku utakmicu, što ce biti dodatni podstrek za navijače. Ne treba izgubiti iz vida da je Fedja Dudić igrao za Novi Pazar kada je ovaj klub prvi put bio član Super lige. Videćemo da li će to biti i povratak na mesto velikog uspeha.

E. Pramenković

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO