Horor u Španiji: Broj poginulih u nesreći voza popeo se na 77

Broj poginulih u udesu voza kod španskog grada Santijago de Kompostela, na severozapadu zemlje, je porastao na 77, dok povređenih ima više od 140, izjavio je predsednik vlade pokrajine Galisija, Alberto Nunjes Feiho.

voz spanija

Nesreća se dogodila sinoć kada je voz izleteo iz šina iz zvanično još neutvrđenih razloga, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar, prenela je agencija AFP.

Do udesa je došlo sinoć u 20:42 sata, kad je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galicijskom gradu Ferolu, bio na ulasku u stanicu u Santijago de Komposteli.

Spasilačke ekipe su iz smrskanih vagona zasad uspeli da izvuku tela 73 poginulih, dok su četiri osobe preminule kasnije u bolnici, izjavio je portparol visokog suda Galisije.

Španski mediji spekulišu da bi uzrok udesa voza mogla da bude prevelika brzina. Tako je državna televizija TVE objavila da je voz možda iskočio iz šina jer se u vreme nesreće kretao prebrzo, ali portparol državne železnice “Renfe” navodi da je još suviše rano da bi moglo da se kaže šta je uzrok izletanja iz šina.

“U toku je istraga i zato moramo da čekamo. Veoma skoro ćemo znati kojom se brzinom kretao voz, nakon što dobijemo podatke iz crne kutije”, istakao je portparol preduzeća “Renfe”.

Dnevni list “Mundo” je u članku pod naslovom “Smrtonosna brzina” naveo da se voz kretao brzinom od 220 kilometara na sat u gradskoj zoni u kojoj je ona ograničena na 80 kilometara na sat. Drugi španski list, “Pais”, navodi da voz išao 180 kilometara na sat kad je došlo do nesreće.

Španski premijer Marijano Rahoj izrazio je u poruci na društvenoj mreži Tviter “solidarnost” sa žrtvama udesa u svom rodnom gradu Santijago de Komposteli. U planu je da on danas poseti mesto nesreće.

Papa Franja, koji se nalazi u sedmodnevnoj poseti Brazilu, pridružio se izrazima saučešća pozvavši na molitvu za žrtve nesreće u Španiji. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio: “Papa se pridružuje porodicama žrtava u njihovoj tuzi i poziva na molitvu povodom ovog tragičnog događaja.”

Ovo je jedna od najtežih železničkih nesreća u istoriji Španije. Prethodno je 1944. godine u sudaru vozova, takođe na liniji između Madrida i Galisije, poginulo više stotina ljudi, dok je 1972. godine iskakanje voza iz šina u Andaluziji, na jugu zemlje, odnelo 77 života.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO