Idlib: Više od 6.000 civila napustilo domove u sedam dana

Sirijska vojska i terorističke grupe koje podržava Iran i Rusija izvele su više od 1.400 napada u Idlibu i okolnim područjima u protekloj sedmici, zbog čega je više od 6.000 civila bilo prisiljeno napustiti domove.

​Prema informacijama Opservatorija za avione u Idlibu, sirijska vojska i terorističke grupe koje podržava Iran gađale su sela na jugu Idliba najmanje 1.360 puta tokom prošle sedmice. U istom periodu ruski ratni avioni izveli su 46 zračnih napada na ove regije.

Sela Fattira, Keferavid, Kensafra, Beynin, Bara i Belyun na jugu Idliba, te sela Kefertal i Sahara u zapadnom dijelu Halepa su među najugroženijim naseljima.

Muhammed Hallaj, direktor koordinacije za hitne intervencije u Siriji, rekao je da je u napadima poginulo pet civila, a deset je povrijeđeno. Potvrdio je da su 6.382 civila napustila domove u posljednjih sedam dana.

“Ukupno 22 centra državne službe, uključujući domove zdravlja i škole, bila su meta napada”, rekao je Hallaj.

Turkiye i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage odane režimu Bashara al-Assada i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone.

Sirija je upletena u surovi građanski rat od početka 2011. godine, kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom izvršio akciju protiv demokratskih protesta.

Stotine hiljada ljudi je ubijeno, a više od 10 miliona je raseljeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija.

Anadolu

The post Idlib: Više od 6.000 civila napustilo domove u sedam dana appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Idlib: Više od 6.000 civila napustilo domove u sedam dana appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO