Islamska skupština Sirije izdala fetvu o ISIL-u

Islamska skupština Sirije je saopštila da je ratovanje protiv terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) vadžib (obaveza) za sve muslimane.

U pisanom saopštenju Islamske skupštine Sirije, koju čine ugledne ličnosti, islamski učenjaci, predstavnici etničkih grupa i vjreski predstavnici opozicionih grupa, navedeno je da se u Siriji pojavila okrutnost Islamske države Irak i Levant (ISIL) koji nema veze sa sunizmom.

U saopštenju je navedeno da je organizacija krši ljudska prava i da je povezana sa obavještajnim organizacijama koje “nastoje da osujete džihad i revoluciju”.

“Agenti obavještajnih službi uvukli su se među pobunjenike i pokušali da sputaju u ostvarenju cilja sirijske revolucije. Kada to nisu uspjeli i zvanično su se pod imenom ISIL odvojili od opozicionara i počeli napadati sirijske revolucionare. Iz tog razlog, ratovanje protiv ISIL-a vadžib je za sve muslimane.”

Islamska skupština, kojom predsjedava islamski učenjak iz Sirije Usame Rifai, sastoji se od 128 delegata i 21 predstavnika, među kojima su šejh Memduh Cuneyt, dr. Abdulkerim Bekkar, dr. Huseyin Abdulhadi, dr. Fida Meczub i šejh Yasir El Masaddi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO