Islamska zajednica neće plaćati kamatu Elektrodistribuciji!

Mesihat527

 

Novi Pazar – Muftija Islamske zajednice  Muamer ef. Zukorlić zatražio je od EPS da mu otpiše kamatu na dug za struju jer ne može da je plaća – iz vjerskih razloga.

Naime, Islamska zajednica u Novom Pazaru duguje „Elektrosrbiji“ pet miliona dinara za struju, a u posljednjem zahtjevu za otpis kamata „Elektrosrbiji“ Zukorlićeva Islamska zajednica objasnila je da je kamata „po islamskim propisima zabranjena muslimanima i islamskim institucijama“

Ukupan dug za struju Mešihata, džamije, Fakulteta za islamske studije, odnosno „Uniproma“, iznosi više od pet miliona dinara. Naime, kako piše portal Smedija, prošle godine taj dug je u jednom trenutku iznosio je 120 miliona dinara.

Poslije silnih peripetija, demonstracija i pokušaja opsade zgrade Elektroprivrede Srbije u Novom Pazaru, ugovor o izmirenju duga je sklopljen, dug je plaćen, ali ne i tekuća potrošnja struje, pa se dug opet nagomilao. Dekan Fakulteta za islamske studije je tad zahtijevao da utrošena električna energija koju koriste bude fakturisana na ovu ustanovu kako bi izmirili obaveze, a ne na trgovinsko preduzeće „Uniprom“, čije prostorije oni koriste.

– Više puta smo ih pozivali da izmire dug kako ne bi došlo do obustave električne energije, da bi 18. februara 2013. godine ponovo došao njihov zahtjev da račune šaljemo na njih, kao i zahtjev za otpis kamate. U zahtjevu navode da je kamata „po islamskim propisima zabranjena muslimanima i islamskim institucijama“ – kaže za portal Smedija Perica Maksić iz PR službe „Elektrosrbije“

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO