Izašla knjiga “ELEMENTI MATERIJALNE I DUHOVNE KULTURE BOŠNJAKA U SANDŽAKU” autora Fatiha Hadžića

00001

Na izradi knjige „Elementi materijalne i duhovne kulture Bošnjaka u Sandžaku“ autor Fatih Hadžić je radio nekoliko godina.

Kako kaže autor, svakom poslu se može naći mahana, pa i ovome, ali je siguran, da se ne može sporiti iskrena namjera, napor i želja da prikaže ono što je bilo predmet istraživanja, a što je usljed proteka vremena, smjena generacija i nemarnosti, nažalost, prepušteno zaboravu. Neki prepoznatljivi objekti iz bošnjačkog kulturno etničkog miljea su potpuno nestali, mnogi su uništeni raznim nestručnim restauracijama i prepravkama, dok je samo jedan manji broj njih ostao sačuvan na slikama i grafikama Ibrahima Rekovića, Rasima Hadrovića, Zuvdije Hodžića, Mehmeda Slezovića, Aldemara Ibrahimovića, Džengisa Redžepagića, Hilmije Ćatovića i mnogih drugih.

Da je bilo više sluha, bošnjačka kulturna baština bila bi bogatija za još mnogo više sačuvanih džamija, kuća, kula, ćuprija, bedema, hamama, karavan-saraja, hanova, turbeta, mezaristana, šadrvana, česama.

Sve to nije rušeno zbog dotrajalosti i neke potrebe, već iz neznanja ili „dokazivanja“ raznim vlastima, a i zbog nedovoljne svijesti o zaštiti tragova svoga postojanja,zbog obračuna sa svim onim što podsjeća na „orijentalno islamsko“, „zaostalo tursko“, „što se nije uklapalo u savremena urbanističa rješenja“, odnosno, baš zato što je bilo važno za očuvanje prepoznatljivosti Sandžaka.
Stoga, knjiga ima nemalu vrijednost, zbog sagledavanja, bilježenja, skupljanja na jedno mjesto i preotimanja od zaborava barem elementarnih podataka o historiji, geografiji, demografiji, tradiciji, jednom riječju vjersko-kulturnoj baštini Bošnjaka na području Sandžaka.

Autor podvlači i to da ova njegova radnja nebi imala ovakav svoj sadržaj i fizionomiju da nije bilo mnogih ljudi koji su mu pomogli da sakupim materiju i složi je u jednu knjigu. Zato se autor zahvaljuje svima onima koji se nisu štedjeli da mu budu na pomoći pri skupljanju potrebnog materijala i podataka, a koje je nabrojao po gradovima, i to: Novi Pazar – mr Esad Rahić, Zaim Hadžisalihović; Sjenica – Tajip ef. Jusufović; Plav i Gusinje – Sead ef. Jasavić i Rešad ef. Dautović; Prijepolje – Nadir ef. Dacić, Esad ef. Kašović; Priboj – Faruk Dizdarević (koji je ustupio nekoliko svojih neobjavljenih radova); Tutin – Emin Elesković; Rožaje – mr Halil Markišić, Hajriz Luboder, Amer ef. Dautović; Pljevlja – Jakub Durgut; Bijelo Polje – Kemal Musić, Ahmed ef. Destanović; Berane – Fadil Novalić, Husein ef. Ramčilović.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO