Naslovna Sandžak Izgradnja brana na reci Raški uz pomoć Vlade Švajcarske

Izgradnja brana na reci Raški uz pomoć Vlade Švajcarske

Zan Luk Os

Danas su Grad Novi Pazar posetili gospodin Žan Luk Oš, zamenik šefa misije ambasade Švajcarske u Srbiji i Izabel Periš, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i predstavinci EuProgresa i tom prilikom se sastali sa zamenikom gradonačelnika g-dinom Nikolom Jolovićem i saradnicima. Povod ovog sastakna bilo je uručivanje Glavnog projekta antierozivne zaštite sliva reke Raške, ali i odlična prilika za razmenu iskustava.

Pomoćnik gradonačelnika, gospodin Faruk Suljević izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo zbog doniranja Vlad Švajcarske i Evropske unije preko programa EuProgres. Istakao je izuzetnu saradnju koje Gradska uprava ima sa kancelarijom Progresa u Novom Pazara, ne samo u pogledu finansijske pomoći, već i svakodnevnoj logističkoj pomoći prilikom sprovođenja projekata. Izrazio je očekivanja da će Vlada Švajcarske u budućim projektima prepoznati potrebe mladih u Novom Pazaru, koji čini najveći deo populacije, i obezbediti sredstva za poboljšanje uslova u školama, vrtićima i uopšte objektima koje koriste mladi.

Gospodin Žan Luk bio je zainteresovan za politička pitanja izrazivši svoje prijatno iznenadjenje atmosferom u Novom Pazaru, gde se, kako je sam rekao, osećao prijatno i sigurno. Nakon razgovora sa zamenikom gradonačelnika, gospodinom Jolovićem o zajdeničkom životu naroda u Novom Pazaru, zaključili su da dobra osnova za stabilnost postoji, ali je neophodno da se poboljša finansijska situacija.

Govoreći o implementaciji projekata, Gđa Izabel Periš istakla je da gradovi mogu ostvariti svoje izuzetne ideje kroz dobre projekte i da Švajcarska agencije za razvoj i saradnju vidi tri pravca u kojem bi ona mogla da se razvija – kroz borbu za odobrenje nastavka programa Progres u Briselu, kroz otvaranje novih prilika u vidi predpristupnih fondova u slučaju dobijanja datuma za pregovor pristupanju Evropskoj uniji i kroz privatni sektor.

Zajednički zaključak je da je ono što je neophodno za investicije jeste stabilnost koja se u mnogome narušava iskrivljenom lošom slikom o Novom Pazaru koja se plasira u medijima. Gospodin zamenik ambasadora dao je obećanja da će učiniti sve što je u njegovoj moći da prenese pozitivne utiske o Novom Pazaru svom okruženju. Žan Luk Oš na kraju je zaključio da je prava svrha posete bila upravo da se shvati vizija koju Novi Pazar ima i da je ona jako bliska viziji koju ima Švajcarska.

 
 

Exit mobile version