Izraelska vojska na Gazu bacila 18 hiljada tona bombi: Više od jačine bombe bačene na Hirošimu

Izraelska vojska je od 7. oktobra bacila 18 hiljada tona bombi na Pojas Gaze, što je jedan i po puta više od jačine bombe bačene na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu.

Selame Maruf, šef Ureda za medije palestinske vlade u Gazi, na konferenciji za novinare govorio je o strašnim razaranjima izazvanim brutalnim izraelskim napadima na Gazu.

Dodao je da su izraelske okupacione snage uništile 85 vladinih zgrada u Gazi.

“Izrael je uništio 47 džamija i nanio ogromnu štetu na tri crkve u Gazi. U napadima je oštećeno više od 200 hiljada objekata, 32.500 ih je potpuno uništeno i postalo neupotrebljivo, 203 škole su pretrpjele veliku štetu, a 45 škola je potpuno van funkcije. Zbog intenzivnih napada, statistički podaci još nisu potpuni”, kazao je.

Istakao je da je u izraelskim napadima ubijeno više od stotinu zdravstvena radnika.
“Na Gazu je bačeno 18 hiljada tona bombi, što je jedan i po puta više od bombe bačene na Hirošimu. Izraelska vojska masakrirala je 908 porodica, uzrokujući smrt hiljada ljudi. U napadima je ubijeno i 35 novinara, 124 zdravstvena radnika i 18 pripadnika civilne zaštite iz spasilačkih timova”, rekao je Maruf.

Atomsko bombardiranje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija dogodilo se 6. i 9. avgusta 1945. godine. Bombardiranje je odobrio tadašnji američki predsjednik Harry S. Truman, a izvelo ga je američko Ratno zrakoplovstvo. Tada je po prvi put u historiji u ratu upotrijebljeno nuklearno oružje.

U bombardovanju je poginulo između 129.000 i 226.000 ljudi, od kojih su većina bili civili.

Broj ubijenih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze povećan je na 8.525, saopštilo je u utorak Ministarstvo zdravlja u blokiranoj palestinskoj enklavi.

“Među žrtvama je 3.542 djece i 2.187 žena, dok su 21.543 osobe povrijeđene”, rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qudra na konferenciji za novinare u gradu Gaza.

Rekao je da je ministarstvo primilo izvještaje o 2.000 ljudi koji su još uvijek zarobljeni pod ruševinama, uključujući 1.100 djece.

Izraelska vojska je proširila zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim bombardovanjem od iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Više od 1.538 Izraelaca je ubijeno u napadima Hamasa.​​​​​

Anadolu

The post Izraelska vojska na Gazu bacila 18 hiljada tona bombi: Više od jačine bombe bačene na Hirošimu appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Izraelska vojska na Gazu bacila 18 hiljada tona bombi: Više od jačine bombe bačene na Hirošimu appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO