Jurić: Nema jasnih motiva za nestanak dečaka u Hrvatskoj, trgovina ljudima mogućnost

BEOGRAD – Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da još uvek nema jasnih motiva za nestanak trojice dečaka u Hrvatskoj i da postoje samo nagađanja, ali da ne isključuje mogućnost da je razlog trgovina ljudima.

“To jeste mogućnost, ali ne bih da govorim o nekim pretpostavkama dok se ne bude zaista i dokazalo tačno šta se desilo i gde se deca nalaze. Ono što je takođe važno spomenuti je da jeste zabrinjavajuće to što su deca gotovo istog uzrasta i to je dodatna zabrinutost ne samo građana u Hrvatskoj, nego u celom regionu, jer kada se desi ovako nešto, onda ni jedan roditelj u celom regionu ne može da se oseća sigurno po pitanju svoje dece”, rekao je Jurić za Tanjug odgovarajući na pitanje da li se može govoriti o trgovini ljudima obzirom da je reč o istom polu i istom uzrastu i razmaku od nekoliko dana.

Jurić je istakao da je od samog pokretanja sistema “Pronađi me” ili “Amber Alert” ideja bila da on postoji u svim zemljama regiona.

“Ono što je važno da ljudi znaju je da je važno da učestvujemo svi u potragama za nestalom decom. Danas se desio nestanak deteta u Hrvatskoj, a mi moramo da budemo svesni da se to sutra može desiti i u Makedoniji i u Srbiji i u Crnoj Gori. Dakle, jako je važno da svi učestvujemo u tim potragama”, naveo je Jurić.

On je dodao da su predstavnici Centra za nestalu i izgubljenu decu iz Hrvatske bili na konferenciji kada je pokrenut sistem “Pronađi me”.

“Oni su organizacija koja zagovara uvođenje sistema Amber Alert u njihovoj zemlji. Ja se nadam da će njihove vlasti imati razumevanja za ovakav sistem. I ne samo donosioci odluka u Hrvatskoj, nego i svim zemljama regiona”, rekao je Jurić i ocenio da se tek na taj način možemo reći da su mogućnosti da se desi nestanak i da se dete ne pronađe minimalne.

Jurić je napomenuo da nijedna dobra i efikasna potraga za nestalom decom ne može da bude
efikasna ukoliko nema pomoći građana.

“Jako je važno da građani učestvuju u potragama za nestalom decom i da pomažu policiji u pronalasku samih nestalih osoba. Važno je da građani na kvalitetan način pomažu u potragama i da ne guše policiju nepotrebnim ili namerno iz nekih svojih razloga pogrešnim informacijama”, rekao je Jurić.

Jurić ističe da se bez dobre koordinacije policije i građana verovatnoće da se brzo pronađe dete izuzetno male.

“I zbog toga je i policija sada posegla za tim da alarmira građane i da ih zamoli da oni aktivno učestvuju u samim potragama. Sam sistem “Pronađi me” je zapravo zamišljen tako da je jako uska i tesna koordinacija između Ministarstva unutrašnjih poslova i samog društva i da policija daje konkretne informacije, instrukcije”, rekao je Jurić.

Jurić je ocenio da bi da sistem “Pronađi me” postoji u Hrvatskoj već bi na televizijama sistemski bilo obuhvaćeno informisanje cele zajednice.

“Ne bi se moralo čekati na neka ad-hoc rešenja, a to je ono što naš sistem ‘Pronađi me’ razlikuje od potrage za nestalom decom u drugim zemljama regiona”, objašnjava Jurić.

Prema informacijama koje je policija objavila na stranici Nestali.hr, u proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj su nestala trojica 14-godišnjaka, dvojica u Zagrebu, a jedan u Rijeci.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO