KAVČANA VIŠE NEMA U SRBIJI Policija hapšenjima i zaplenama droge zadala žestok udarac balkanskoj mafiji

Skoro 50 odsto kriminalaca je po zatvorima, oko 20 odsto se samoistrebilo u likvidacijama, dok je 30 odsto njih pobeglo u okruženje, ističu stručnjaci

Srbija i srpska policija glavna su lokomotiva u borbi protiv balkanske mafije, a hapšenjem ekipa Veljka Belivuka i „vračaraca“ zadat je ozbiljan udarac kavačkom klanu. Skoro 70 odsto „kavčana“ u Srbiji je uhapšeno ili je ubijeno u obračunima, dok je njih 30 odsto pobeglo u okruženje, upozoravaju stručnjaci.

Poslednjih godina Srbija prednjači u hapšenju pripadnika brojnih klanova, ali i zapleni narkotika, što mnogim vođama balkanske mafije kvari planove. Uhapšen je 31 član ekipe Veljka Belivuka, više desetina članova klana Nikole Vušoviće Džonija, a zaplene narkotika, naročito kokaina, brojne grupe na Balkanu ostavilo je bez resursa.

– Mi smo „kavčane“ i „škaljarce“ zapravo definisali da bi nam bilo lakše da pratimo kretanje naše novokomponovane mafije, i to mafije koja se uglavnom bavi dilovanjem droge, ubistvima itd. Iz tih razloga država je veoma ozbiljno pristupila svemu. Srbija je bila lokomotiva u toj borbi, hapšenjima… Hapšenjem grupe Belivuka napravljen je najveći udarac na kavački klan, to je čitav beogradski ogranak.

Znači, čitava jedna mafijaška skupina je bila pohapšena, međutim, notorna je činjenica, koju policija nikada nije zapostavila, da je veliki broj „kavčana“ pre hapšenja pobegao iz zemlje. Vrlo verovatno ili su bili obavešteni, ili su nešto naslutili, nešto zbog čega nisu mogli da borave na teritoriji Srbije, tako da se računa nekim slobodnim procenama da je 70 odsto te mafije kavačko-škaljarske što u zatvorima u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji posebno, BiH… – navodi bivši bezbednjak za Alo! Božidar Boža Spasić, i dodaje detalje o kojima mnogi malo znaju:

– Sedamdeset odsto je u bukvalnom smislu sklonjeno s ulica, što je najvažnije. Mafiju vi sklanjate s ulice ili je uništavate. U tih 70 odsto se računa i 25 do 30 odsto onih koji su se poubijali između sebe, takozvana eliminacija unutar samih mafija. Tako se ostalih 30 odsto mafijaša nalazi u okruženju ili su daleko negde, u Latinskoj Americi ili Južnoafričkoj republici, gde su negde pritajeni. Ovo što sada policija hapsi po Srbiji i Crnoj Gori, to su ti restlovi koji su ostali iza Belivuka i ostalih, ali podsećam da je nekoliko značajnih mafijaša – Radoje Zvicer, Džoni, Maka i ostali, još uvek negde na slobodi ili u okruženju, tako da policiji tek predstoji definitivni obračun s tim delom mafije, ali pravilo je nas bezbednjaka da znamo da svako uništenje ili eliminacija jedne mafije rađa bukvalno neke nove grupe! Tako da se ne isključuje mogućnost da se negde u neko dogledno vreme na nekom području koji možda i nije Srbija pojave nove grupe i „kavčana“ i „škaljaraca“ – kaže naš sagovornik.

alo.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO