Kolašinac (PU Novi Pazar): Počelo privremeno oduzimanje vozila zbog saobraćajnih prekršaja

NOVI PAZAR – Saobraćajna policija počela je da primenjuje meru privremenog oduzimanja vozila od onih koji su napravili teži prekršaj, a u prethodne dve godine su najmanja dva puta bili kažnjeni zbog težih saobraćajnih prekršaja.

Koji su uslovi za mere privremenog oduzimanja vozila i da li očekuju veliki broj slučajeva ove privremen mere govorila je u emisiji Život grada načelnica Saobraćajne policije Policijske uprave Novi Pazara Irma Kolašinac.

“Vozilo će biti privremeno oduzeto od učinioca težeg prekršaja koji je u prethodne dve godine pravosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Teži prekršaji iz oblasti bezbednosti saobraćaja su prekršaji iz kaznenih odredaba u članovima 329. i 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotesiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 km/h od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 km/h od dozvoljene…)” – objasnila je Kolašinac.

Mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom. U sudskom postupku će biti odlučeno da li se vozilo vraća vlasniku ili će ono biti trajno oduzeto.
Načelnica Saobraćajne policije istakla je da ne očekuje veliki broj slučajeva primene ove mere jer strogi uslovi za oduzimanje vozila znače da ova mera neće pogoditi prosečnog učesnika u saobraćaju.

“Činjenica da je neophodan uslov da vozač ima pravosnažne presude za najteže saobraćajne prekršaje i da se ponovo javlja kao izvršilac takvog prekršaja, ukazuje da će se najvećem broju slučajeva raditi o vozaču koji je u trenutku kontrole već u statusu nesavesnog vozača u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima” – rekla je izmedju ostalog Kolašinac navodeći da je policija u potpunosti spremna za zakonitu primenu privremenog oduzimanja vozila.
“Pitanje infrastrukture i drugih kapaciteta je uređeno sistemski, a eventualni pojedinačni problemi punih kapaciteta će se rešavati uspešno za svaki slučaj pojedinačno. U svakom slučaju, građani mogu da računaju na to da će se u vezi sa privremeno oduzetim vozilima postupati zakonito” – objasnila je načelnica Saobraćajne policije.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO