Konačno uklonjen kukasti krst sa spomenika Šabanu

0023007.73

Kukasti krst na spomeniku Šabanu Bajramoviću je konačno uklonjen. Posle današnjeg teksta u „Blicu“, u kojem smo skrenuli pažnju da fašistički simbol nije uklonjen iako je u petak potpisan ugovor sa izvođačem o skidanju grafita, radnici „Kika gradnje“ danas su očistili postament.

Blic je 22.aprila prvi upozorio da spomenik kralju romske pesme mesec dana stoji oskrnavljen farbom i i kukastim krstom, ali je iz Direkcije za izgradnju grada Niša stiglo obaveštenje da se čeka okončanje tendera i potpisivanje ugovora sa izvođačem.

Mladi okupljeni oko grupe „Antifa Niš“, čiji je cilj borba protiv fašizma, 24. aprila sami su ukonili farbu jer im je prekipelo da čekaju birokratske procedure, ali je ostao kukasti krst.

Međutim iako je u petak potpisan ugovor sa “Kika gradnjom”, za vikend spomenik nije očišćen, a to je učinjeno tek, nakon novog teksta u „Blicu“.

U Direkciji za izgradnju grada Niša, potvrđeno je da će početi uklanjanje grafita sa javnih mesta i zgrada i da građani mogu da podnesu zahteve na šalteru Direkcije u Ulici 7.jula.

Zbog čega se odmah nije pristupilo čišćenju, nije poznato, jer se na mobilne telefone rukovodećih ljudi „Kika gradnje“ juče niko nije javljao, a u petak tu informaciju nismo mogli da dobijemo.

Direktor festivala Nišvil Ivan Blagojević kaže da bi trebalo što pre postaviti kamere i završiti oblaganje postamenta kamenom, ali i učestalim manifestacijama oživeti ovaj deo keja.

Mogli su i referendum: Opština raspisala TENDER za brisanje kukastog krsta sa spomenika Šabanu Bajramoviću
– Kamere će povećati bezbednost, a nakon oblaganja postamenta kamenom, i da se nešto nacrta, neće biti toliko uočljivo na neravnoj površini kao na betonu.

Poslali smo zahtev gradu da se obloži postament još pre par godina, pa se nadamo da će to biti učinjeno. Naš je predlog bio da se Šabanov spomenik nađe u pešačkoj zoni u Obrenovićevoj ulici, da se uz njega postavi džuboks sa Bajramovićevim pesmama i da se tako načini održivi sistem za održavanje spomenika.

Tadašnja vlast se sa time nije složila, pa je data ova lokacija na keju – objašnjava Blagojević.

On smatra da je Niš ipak grad tolerancije i da se radi o izolovanim incidentima pojedinaca, ali da su ovi slučajevi i poklonjena medijska pažnja pokazali da je Bajramović ipak jedan od najznačajnijih i najpoznatijih Nišlija u muzičkom svetu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO