Kraj prolećnog raspusta, osmaci pred malom maturom

OS Bratstvo Novi Pazar

Nakon prolećnog raspusta, đaci u Srbiji danas se vraćaju na nastavu, a učenici osmog razreda, koje u junu čeka obavezan završni ispit, idu u školu još nepune tri nedelje.

Mali maturanti raspuštaju se 24. maja, a pre toga, 11. maja, čeka ih generalna proba male mature, da se upoznaju sa pravilima i razbiju tremu pred pravi završni ispit. Na probnom testu biće nepoznati zadaci iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Ovogodisnji osmaci su poslednja generacija koja će polagati testove iz ta dva predmeta, jer se od naredne godine uvodi i treći kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Izlazak na završni ispit je uslov da se završi osnova škola i taj test osmaci polažu 17. i 18. juna, prvog dana iz srpskog (maternjeg) jezika, a narednog i zadatke iz matematike.

Mala matura najteža je do sada, jer će biti 75 odsto nepoznatih zadataka i 25 odsto sa izmenjenim redosledom odgovora ili brojevima u odnosu na zadatke iz zbirke.

Ove godine imamo 70.385 osmaka, devet odsto manje nego lani, i za sve njih ima dovoljno mesta u srednjim školama.

U gimnazijama ima 22 odsto mesta, u četvorogodišnjim stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procenata, umetničkim školama dva odsto.

Maturanti gimnazija i završnih razreda srednjih stručnih škola raspuštaju se 17. maja odnosno 24. maja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO