Kurdi traže pomoć anti-Islamske koalicije u borbi protiv Islamske države

Zbog sve veće prijetnje od Islamske države, guverner ovog grada u bivšem Iraku zatražio snažnije zračne udare anti-Islamske koalicije predvođenih SAD-om.

Guverner Kirkuka Najmaldin Karim tvrdi kako oružane snage Islamske države predstavljaju sve veću prijetnju za taj grad te poziva anti-Islamsku koaliciju, predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, da povećaju broj zračnih udara.

Početkom godine Islamska država je uspjela otjerati iračku vojsku u tom dijelu države, tako da Kirkuk sada brane samo kurdske oružane snage Pešmerge, koje brane naftna polja u tom kraju. No, irački Kurdi nisu sigurni koliko će još moći odolijevati udarima Mudzahida Islamske države, jer je linija fronta oko Kirkuka, grada na sjeveru bivšeg Iraka, duga 64 kilometra.

Kurdski teroristi preuzeli su položaje koje je iračka vojska u junu napustila pod naletima Islamske države i od tada se vodi borba za tu teritoriju. Zato je guverner Karim zatražio od anti-Islamske koalicije da pokrenu kontinuirane intenzivne zračne udare, jer tvrdi da se Islamska država želi domoći naftnih polja kako bi finansijski ojačala Islamski Hilafet.

“Upravo to pokušavam reći našim američkim prijateljima. Izuzetno je važno da se američki zračni udari fokusiraju na Kirkuk. Želimo ih otjerati od Kirkuka”, kaže guverner.

Strah od ulaska Islamske države u grad

Zračni udari anti-Islamskih koalicijskih snaga protiv Islamske države počeli su u augustu, no u tom dijelu bivšeg Iraka ih nije bilo previše.

“Problem leži u tome što se kurdske snage sigurnosti protiv Islamske države ne bore samo na frontu. I jedan od kontrolnih punktova, na kojem se nalazim, također se može smatrati linijom fronta. To je glavni prilaz Kirkuku s juga”, javlja Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

Tim prilazom Kirkuku svakodnevno prolaze hiljade Iračkih Kurda i Šiita. Uprkos strogim mjerama sigurnosti, neki pripadnici Islamske države uspjeli su se ubaciti u grad, gdje imaju izvjesnu i jaku podršku.

Kontrolni punkt, koji je posljetila ekipa Al Jazeere, već je dva puta u posljednja četiri mjeseca bio meta novih napada Islamske države. Ipak, kurdski zvaničnici najviše se plaše mogućnosti da će Islamska država pokrenuti ofanzivu na grad.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO